Къчно и Галя Жилови били в Германия само от няколко

...
Къчно и Галя Жилови били в Германия само от няколко
Коментари Харесай

Трагедията „Солинген“: Смъртта на българското семейство напомня на тъжен роман

Къчно и Галя Жилови били в Германия единствено от няколко седмици. Животът им е като от печален разказ от времето на 18 или 19-ти век.

Семейството съумява да намерят заслон с децата си в жилище на таванския етаж в постройка в Солинген. Сградата е известна с това, че е населявана най-вече от мигранти. И пожарите там не са необичайност, отбелязва немският вестник Билд. 

По-миналата неделя четиримата били на посетители при родственици в близкия град Гелзенкирхен. Прекарали си нехайно – вкусна храна, приятни диалози и доста занимания. Отхвърлили поканата на братовчедите си да останат да пренощуват там – нещо, което е щяло да избави живота им.

Вечерта до момента в който постройката e притихнала и всички спят, в коридора била разпръсната запалителна течност и запален огън. Дървеното стълбище бързо пламнало в пламъци. Докато се задейства алармата за пожар, пътят за бягство на фамилиите на третия етаж и на тавана към този момент е блокиран.

На третия етаж било настанено друго българско семейство, което в апогея на пожара нямало различен излаз, с изключение на да скочи от прозорците, описват очевидци. Бащата с дете в ръце паднал върху покрива на паркиран автомобил, а майката – на тротоара. Минути преди 3 часа сутринта околните на Кънчо чуват гласа му за финален път – той звъни под паника на своите братовчеди, с цел да търси помощ. В този миг пламъците към този момент са обхванали покрива на постройката.

Германските управляващи към момента не могат да кажат кой или кои са подпалвачите. Първоначално като обвинен е задържан 21-годишен мъж, който още веднъж е на независимост заради липса на доказателства.

Много турски медии в подтекста на този случай направиха паралел с нещастието от 29 май 1993 година в Солинген, Германия, когато четирима немски неонацисти подпалиха къщата на семейство от турски генезис, вследствие на което починаха петима души.

На този декор ръководителят на Движение за права и свободи Делян Пеевски сигнализира външното ни министерство, че би трябвало да се намеси незабавно:

„ Местни медии алармират, че съществува действителен риск следите на закононарушението да бъдат прикрити и виновниците да останат неразкрити и ненаказани. Затова Министерство на външните работи във взаимоотношение с способените органи би трябвало да предприеме незабавни дейности “, моли депутатът.

Дни след гибелта на българското семейство над 700 души излязоха на траурно шествие в Солинген, а събитието беше необятно отразено от немските медии. Много от мигрантите, пристигнали да почетат паметта на Кънчо, Катя и децата им считат, че покушението в действителност е било против всички тях. И споделят, че живеят в боязън, тъй като постоянно се изправят пред неприязън поради своя генезис.

От министерството на външните работи на Република България оповестиха в събота вечерта, че работят интензивно по случая с тежкия пожар. Генералното консулство на България във Франкфурт, посолството на страната ни в Берлин, както и почетният консул на България в провинция Северен Рейн-Вестфалия Вернер Йостмайер са в непрекъснат контакт с локалните управляващи още от първите дни след трагичното събитие за изясняване самоличността на жертвите и събитията, довели до тяхната гибел.

Въпросът за нуждата от бързо следствие на аргументите за пожара беше подложен и от посланика на България в Берлин Григор Порожанов в границите на двустранна среща във Федералното министерство на вътрешните работи на Германия. Изразена е подготвеност за подпомагане и по линия на полицейското съдействие, показват от Министерство на външните работи. Българските управляващи публично са получили информация за самоличността на починалото семейство на 4 април.

Останалите потърпевши при пожара български жители са младо семейство с едно дете, като дипломатическото ни посланичество е в непрекъснат контакт с болничното заведение, в което те се лекуват.

Източник: Дарик

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР