Качеството на човешкия капитал, квалификацията и уменията на работната сила

...
Качеството на човешкия капитал, квалификацията и уменията на работната сила
Коментари Харесай

Под 2% от населението у нас в най-активна трудоспособна възраст надгражда квалификацията си

„ Качеството на човешкия капитал, квалификацията и уменията на работната мощ и тяхното непрестанно надграждане се трансфораха в главен фактор, с цел да реализираме стабилно икономическо възобновяване и развиване. Наш ангажимент е да подсигуряваме на служащите и работодателите изгодите от ученето през целия живот. “

Това съобщи общественият министър Иванка Шалапатова по време на кръгла маса в Народното събрание. Събитието беше отдадено върху уменията на работната мощ , а в него се включиха ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, просветният министър Галин Цоков, ръководителят на Икономическия и обществен съвет Зорница Русинова и депутати от парламентарните комисии по труда, обществената и демографската политика и по обучение и просвета. Разговорите идват на фона на идната Европейска година на уменията – 2023 година, на която задачата е да насърчи хората да вземат участие в образования за п ридобиването на нужните умения за пазара на труда и да подтиква вложенията в образованието и повишението на квалификацията на работната мощ.

Министър Шалапатова обърна внимание, че на фона на засилващия се дефицит от квалифицирана работна мощ статистиката на Евростат демонстрира, че под 2% от популацията на България в най-активна трудоспособна възраст (25-64 години) надграждат уменията и квалификацията си с обучение и образование, което е най-ниският дял в Европейския съюз.

Успоредно с това българските работодатели имат ниска мотивация да дават благоприятни условия за образование за своите служащи и чиновници. Едва 41% от всички предприятия у нас са дали продължаващо професионално образование на служащите и чиновниците си, до момента в който в Европейски Съюз междинното равнище е 67%.

По линия на Плана за възобновяване и резистентност Министерството на труда и обществената политика /МТСП/ ще влага 380 млн. лева за повишение на цифровите умения на работната мощ, разгласи отрасловият министър. Целта е доникъде на 2026 година 500 000 безработни и заети да бъдат подготвени. Над 623 млн. лв. по Програмата „ Развитие на човешките запаси “ ще бъдат ориентирани към ограничения за придобиването на нови умения, основни компетентности, подготовка и преквалификация на работната мощ. Очакванията са повече от 170 000 заети и безработни да бъдат включени в образования за придобиване на нови умения и над 160 000 души да покачат цифровите си умения.

МТСП ще надгради проучванията си за търсенето и предлагането на труд посредством включване на прогноза кои ще са най-търсените умения в бъдеще , посочи още министър Шалапатова.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР