Кабул. Американските войски започнаха да пристигат в Афганистан, за да

...
Кабул. Американските войски започнаха да пристигат в Афганистан, за да
Коментари Харесай

The Guardian: В Кабул започнаха да пристигат американски войски, за да осигурят частична евакуация на посолството на САЩ

Кабул. Американските войски започнаха да идват в Афганистан, с цел да оказват помощ за евакуацията на хиляди хора, в това число чиновниците на посолството, както и на афганистанците и техните фамилии, работили за тях, до момента в който всеобхватната атака на талибаните се доближава все по -близо до Кабул, написа английският вестник The Guardian .

Дипломати и жители от голям брой западни страни се пробват да изоставен столицата, а въстаническите бойци се намират единствено на 50 км, превземайки от ден на ден столици на провинции.

В Кабул чиновниците на посолството на Съединени американски щати получиха разпореждане да стартират унищожаването и изгарянето на чувствителни материали, като в същото време елементи от плануваното преразпределение на 3000 американски бойци започнаха да идват, с цел да обезпечат летището и самата евакуация. Говорителят на Пентагона Джон Кърби съобщи, че „ елементи “ от батальони към този момент са в Кабул, авангардът на три морски и армейски батальона, които Съединени американски щати изпращат в града.

Кърби сподели, че множеството от войските ще дойдат там до неделя и „ ще могат да обезпечат евакуацията на хиляди дневно “. „ Капацитетът няма да е проблем “, сподели той.

Съединени американски щати също дислоцират спомагателни 4500 до 5000 бойци в бази в страните от Персийския залив Катар и Кувейт, в това число 1000 в Катар, с цел да ускорят обработването на визи за афганистански преводачи и други, както и членовете на техните фамилии, които се опасяват от отмъщение от талибаните за предходната им работа с американците.

Кърби сподели, че някои от тези войски ще бъдат аварийни сили в режим на подготвеност „ при положение, че се нуждаем от още повече “ военни в Кабул.

Хеликоптери се движеха непрестанно сред летището в Кабул и огромния американски дипломатически комплекс в мощно укрепената Зелена зона - 46 години откакто американците бяха изведени със аероплан от Сайгон, което бе знак за края на войната във Виетнам.

Обединеното кралство съобщи, че към 600 бойци ще бъдат ситуирани в кратковременен проект в поддръжка на напускането на английски жители. По -рано в петък доста страни, в това число Испания, Дания, Норвегия и Холандия, оповестиха изтеглянето на личния състав от посолствата си.

Канада съобщи, че първите натоварени самолети с търсещи леговище към този момент са кацнали в Торонто в петък, като част от обещанието си да одобри до 20 000 афганистански бежанци, в това число дами и чиновници в държавното управление.

В петък бунтовниците поеха контрола върху още четири столици на провинции, като в четвъртък завзеха Кандахар и Херат, втория и третия по величина град. Афганистанските държавни сили са в цялостен хаос и има известия, че вицепрезидентът Амрула Салех е избягал.

Американското военно разузнаване допуска, че Кабул може да бъде подложен на напън в границите на 30 дни. Ако трендовете продължат, талибаните евентуално ще получат цялостен надзор над страната след месеци, се споделя в него. Бежанците от безмилостните настъпления на въстаниците на други места са наводнили столицата.

Бежанците, които Канада ще одобри, включват „ изключително уязвимите “, които към момента са в страната, или тези, които към този момент са избягали в прилежащи страни. Те включват деятели за правата на индивида, преследвани малцинства и публицисти.

За жителите на Кабул и десетките хиляди, които са търсили леговище там през последните седмици, преобладаващото въодушевление е комплициране и боязън от това, което следва. „ Не знаем какво се случва “, сподели един гражданин пред AFP.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи по-рано, че е „ надълбоко смутен “ от разказите за неприятно отношение към дамите в региони, завзети от талибаните, които постановиха извънредно строга форма на исляма на Афганистан по време на ръководството им през 1996-2001 година

„ Особено ужасяващо и сърцераздирателно е да се видят известия, по какъв начин биват отнети мъчно извоюваните права на афганистански девойки и дами “, сподели Гутериш.

Мащабът и скоростта на напредването на талибаните шокира афганистанците и ръководения от Съединени американски щати алианс, който изля милиарди в страната, откакто смъкна талибаните в резултат на офанзивите на 11 септември преди близо 20 години.

Въпреки бързите старания за евакуация, администрацията на Байдън съобщи, че цялостното завладяване на страната от талибаните не е неизбежно.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР