Кабинетът одобри Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух

...
Кабинетът одобри Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух
Коментари Харесай

Кабинетът одобри Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух за периода 2018 - 2024 г


К абинетът утвърди Националната стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух за интервала 2018 – 2024 година Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред публицисти в Министерски съвет. Това е вторият значителен документ в процеса на битка със замърсяването на въздуха, подсети министърът, представен от Българска телеграфна агенция. С приемането на тази национална стратегия се дефинират главните замърсители на въздуха, които са адресирани и с измененията в отрасловия закон в действие от началото на годината - битовото отопление, автомобилният превоз.

Министърът осведоми, че към 111 млн. лв. по оперативна стратегия " Околна среда ", за които са подписани контракти със седем общини за предприемане на ограничения в областта на битовото отопление, в програмата са планувани за идващите три години още 100 милиона лв.. Със средствата ще бъдат подкрепени общините за осъществяването на техните стратегии за качеството на въздуха.

Извън това, в оперативната стратегия, от направените икономии ще бъдат обезпечени 390 млн. лв. за 11 общини за електрифициране на градския превоз. Към края на тази година се чака да има още 80 млн. лв. от оперативната стратегия, които ще са за общините, които не са имали опция да аплайват за подкрепяне на семействата за битовото отопление.

Така ресурсът, с който поехме министерството преди две години от 111 - 112 млн. лв., през днешния ден доближава към 700 млн. лв., посочи министърът и уточни, че през идващите четири години това ще е сензитивна поддръжка за общините за справяне с казуса със замърсяването на въздуха.

Нено Димов осведоми, че девет от общините, които са в наказателна процедура, са постигнали нормите за 2018 година за непорочност на въздуха, като броят им по отношение на 2017 година е с три повече. Североизточният район излиза от наказателната процедура, тъй като покрива условията като район, тъй като Варна, Добрич и Девня стабилно са паднали под равнищата, изисквани от закона. Общини като Бургас и София стабилно понижават своето замърсяване за последните седем години, посочи още министърът. По думите му остават проблемите с най-замърсените градове като Видин, Горна Оряховица. Нено Димов изрази вяра с обезпечените средства и там да се усъвършенства качеството на въздуха.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР