Кабинетът обяви нов пакет от данъчни закони. Как ще ни

...
Кабинетът обяви нов пакет от данъчни закони. Как ще ни
Коментари Харесай

Кабинетът обяви нов пакет от данъчни закони. Как ще ни засегнат промените и какво се предвижда?

Кабинетът разгласи нов пакет от данъчни закони. Как ще ни обиден измененията и какво се планува в утвърждения от държавното управление проект? И по какъв начин ще се отрази концепцията гражданските контракти да се приравнят на трудовите такива на приходите на  работещите при сходни условия? Отговори на тези въпроси потърсиха изпълнителният шеф на BESCO – Българската предприемаческа асоциация Добромир Иванов и старши икономистът от „ Отворено общество “ Георги Ангелов.

„ При хората, работещи на цивилен контракти, е доста евентуално да намалеят парите, които получават. Защото ще им се вдигнат налозите. Логиката на гражданския контракт е, че това се прави за хора, които имат потребност от спомагателни приходи или за краткотрайна работа. Това е една еластичност, която законодателството дава. Там се заплащат много по-малко налози и осигуровки по отношение на трудовия контракт ”, уточни Добромир Иванов.

По думите му хората работещи на цивилен контракт имат отбрана. „ Ако се реши, че гражданският контракт е прикрит трудов контракт, работещият има отбрана по закон. Не може някой да те накара да работиш всеки месец на цивилен контракт и това да е законно ”, безапелационен е той.

Според Георги Ангелов до момента Национална агенция за приходите е имал право сходни прикрити като цивилен трудови контракти – да го трансформира автоматизирано в напълно трудови.

„ Но има едно тълкувателно решение на Върховен административен съд, че Национална агенция за приходите няма такова право, тъй като не е написано категорично в закона. Сега в действителност това се записва в закона категорично – че „ Инспекцията по труда ” и Национална агенция за приходите имат право прикритите трудови контракти да бъдат класифицирани като същински трудови и да се събират всички налози. Не всички цивилен контракти ще станат трудови, Става дума единствено за прикритите такива. Тоест – в случай че работиш цяла година на 8-часов работен ден при един и същи шеф – то това е затулен трудов контракт, а не цивилен подобен ”, безапелационен е Георги Ангелов.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР