Кабинетът на министър-председателя Шиндзо Абе одобри законопроект в петък за

...
Кабинетът на министър-председателя Шиндзо Абе одобри законопроект в петък за
Коментари Харесай

Япония прави немислимото, за да се справи с проблемите на пазара на труда

Кабинетът на министър-председателя Шиндзо Абе утвърди законопроект в петък за отваряне на вратата за повече задгранични служащи в браншове, които страдат от дефицит на работна ръка, написа Ройтерс.

Ревизираният закон ще сътвори две нови категории визи за чужденци, които ще могат да работят в компании от закъсалите промишлености. Кои тъкмо са те към момента не е ясно, само че се чака да бъдат повече от дузина - от селското стопанство и строителството и хотелиерството и медицинските грижи.

Министърът на правораздаването Такаши Ямашита отхвърля да даде горна граница, само че по данни на медиите 500 000 служащи могат да бъдат позволени с течение на времето, което е нарастване с 40% от сегашните 1,28 милиона задгранични служащи, които образуват към 2% от работната мощ.

Работниците с първия тип визи ще би трябвало да имат несъмнено равнище на квалификации и да владеят добре японски език, само че няма да имат право да водят фамилиите си с тях за повече от 5 години. Втората категория работни визи изисква по-високо равнище на умения, а имащите я ще могат да се открият с околните си в страната.

За позициите, които не изискват високо равнище на подготовка Япония разчита до момента на система за " механически стажанти " и задгранични студенти, заети на повърхностен работен ден, които постоянно страдат от злоупотреби.

Японците последователно одобряват концепцията за задгранична работна ръка, само че до момента фокусът е бил върху чужденци със профилирани умения. Абе съобщи, че измененията не съставляват " имиграционна политика ", заради очевидното предпочитание да не изгуби консерваторите измежду електората си. Много специалисти имат друго пояснение. " Смятам, че това е де факто е смяна към имиграционна политика ", Хайонори Саканака, някогашен началник на бюрото по имиграция в Токио, представен от Ройтерс.

Въпреки това неотдавнашно изследване на вестник " Йомиури " демонстрира, че 51% от японските гласоподаватели поддържат допускане на нискоквалифицирани задгранични служащи, а към 43% поддържат признаването на " имиграцията " - към същия % като съперниците на концепцията.

 Япония регистрира най-бърз напредък от 2 години
Третата най-голяма стопанска система продължава да пораства устремно

Главният " провинен " са увеличените финансови разноски
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР