Кабинетът има ясна и последователна политика за укрепване на отбранителните

...
Кабинетът има ясна и последователна политика за укрепване на отбранителните
Коментари Харесай

Тагарев: Рисковете от Русия остават, но по-големият проблем е, ако тя победи

Кабинетът има ясна и поредна политика за подсилване на отбранителните качества и това включва доста въпроси, в това число обезпечаване на нужния бюджет, съобщи в предаването „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия министърът на защитата Тодор Тагарев. В сферата на защитата нещата в никакъв случай не се случват от през днешния ден за на следващия ден, добави той и означи, че има проект за повишаване на разноските още от 2018 година и държавното управление следва този проект. 

„ И през тази година със заложените разноски за защита, и за идната година, задачата ще бъде достигната и надмината. Заложени са над 2 % (2,05%) от Брутния вътрешен артикул за защита и това ни дава опция да влагаме доста съществено и в хората, и във въоръжение и техника “, изясни министърът на защитата. Той разясни, че тази година бюджетът за защита е с 800 млн. лв. по-голям, а следващата година ще бъде с 800 млн. лв. по-голям от настоящия.

„ Имаме един доста огромен растеж на бюджета за защита, което ни дава доста солидна основа за създаване на защитата на страната “, разяснява Тодор Тагарев. Той изясни, че с тези разноски се покриват трите огромни плана - за Военновъздушните сили (бойните самолети Ф-16 и Блок 70), за Военноморските сили (двата многофункционални патрулни кораба) и за Сухопътните войски (т. нар. план " Страйкър " ).

Тагарев добави още, че това са доста огромни планове и, въпреки че в интервала до 2032 година ще има към 18 милиарда лв. за вложения, близо 9 милиарда от тях към този момент са заложени за тези три огромни плана и някои по-малки планове за радари. 

През първото тримесечие на 2025 година би трябвало да дойдат първите бойни самолети. Двата кораба са в градеж, а единият към този момент е на вода и вторият е в напреднала фаза. Бронираните машини „ Страйкър " би трябвало да стартират да постъпват от средата на 2025 година И в едни къси периоди ще забележим Българската войска преобразена, сподели още военният министър. Стартирали сме и процедура за 3D радари, скоро би трябвало да бъде завършена, добави той. 

За военната помощ за Украйна, министърът на защитата изясни, че тези над 100 БТР-а са били в Министерство на вътрешните работи и не са употребявани от десетилетия. Работи се по въпроса по какъв начин ще бъдат превозени до Украйна – Министерството на защитата, Министерството на вътрешните работи и Министерството на превоза ще би трябвало да провеждат транспорта на машините, разноските не са огромни и не са водещо основание, сподели Тодор Тагарев. 

С 800 милиона лв. е по-голям бюджетът за защита тази година по отношение на предходната, а идната ще бъде с 800 милиона по-голям, в сравнение с през тази. Това съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев.

С тези разноски се покриват трите огромни военни плана за Военновъздушни сили, за сухопътни войски и за Военноморски сили. Това са доста огромни планове, чието заплащане ще мине през години. 9 милиарда лв. към този момент са заложени за тези три огромни планове, изясни военният министър пред Българска национална телевизия.

Той уточни, че през първото тримесечие на 2025 година би трябвало да дойдат самолетите Ф-16, а от средата на 2025 година ще стартират да постъпват и бронираните машини Страйкър. „ Ще забележим в къси периоди българската войска преобразена “, сподели Тагарев.

Според него би трябвало да влагаме в зенитни ракетни комплекси, в брегови ракетни комплекси. „ Ще стартираме и по-малки планове свързани със закупуването и производството на дронове “, добави той.

Тагарев съобщи, че поради войната на Русия против Украйна опасността за България остава, въпреки че вниманието напоследък беше пренасочено към Газа. Той посочи, че заканите са свързани със свободата на мореплаване, морските мини, дроновете и така нататък „ Рисковете си остават за нас, само че не това е огромният ни проблем. Ако Русия надделее в тази война, ще минат единствено няколко години и тя ще продължи своята нападателна политика. Затова нашият стратегически интерес е Украйна да победи “, изясни министър Тагарев.

По отношение на обстановката на фронта, той уточни, че вървят доста тежки боеве, всеки ден умират по 1000 души от едната страна, не знаем какъв брой са от другата, няма териториални промени. „ Украйна не може да тръгне напред, тъй като няма авиация. При това състояние е мъчно да се приказва за контраатака “, добави министър Тагарев.

По настоящата тематика за Паметника на руската войска и неговото унищожаване, той акцентира, че монумент не е вярното име. По отношение на заканите от страна на Русия и по-конкретно за представителя на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова Тагарев единствено означи, че това е нейната работа. „ Но премахването е наше решение. Наше е решението какво да ще се прави с тази комбинация в центъра на София, нейното място е в някакъв музей “, съобщи Тагарев.

Той дефинира като доста странна концепция да се предложения съветския дипломат за изявление.

„ Трудно бих си показал през 1940 година Би Би Си да излъчи изявление с немския дипломат. Не виждам нужда какво споделя страната, която ни е оповестила за зложелател “, сподели Тагарев. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР