Кабинетът Денков ще приеме 76 законопроекта и 71 подзаконови актове

...
Кабинетът Денков ще приеме 76 законопроекта и 71 подзаконови актове
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за правни новини

Кабинетът " Денков " ще одобри 76 законопроекта и 71 подзаконови актове до Нова година. Това стана ясно от законодателната стратегия на държавното управление, която бе призната от Министерски съвет във вторник,. Предстои законодателната стратегия на кабинета да бъде оповестена на Портала за публични съвещания.

Eвропейският съд по правата на индивида анонсира, че във вторник ще произнесе нови две решения по два любопитни проблема, наситени с политически подтекст. Първото е по жалбата на някогашния ръководител на Софийския апелативен съд Веселин Пегезов , който бе отхвърлен от служба по наказателно дело против него, което през 2021 година приключи с дефинитивна оправдателна присъда. Второто дело е против възбраната за лишени от независимост да гласоподават на избори , заведено по тъжба на 8 пандизчии от Пазарджишкия затвор.

Топ 3 Очаквано измененията в Конституцията потеглиха по " бавната писта " Промените в Конституцията получиха поддръжката на 161 депутати в петък, което значи, че планът може да бъде подложен на последващо гласоподаване най-рано след два месеца. В главния закон е записано, че Народното събрание приема промени в Конституцията с болшинство от ¾ от всички народни представители (180 души) на три гласувания в разнообразни дни. Ако при първото гласоподаване предлагането получи по-малко от три четвърти, само че не по-малко от две трети от гласовете на всички народни представители, предлагането се слага за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане предлагането се приема, в случай че за него са дали своят вот не по-малко от две трети от всички депутати. Междувременно в пленарната зала бяха направени доста поръчки, че планът ще претърпи промени преди второто четене. Хронология на дебата, за рецензиите към плана и непрозрачния метод на правенето му -. В събота, че Венецианската комисия е подкрепила предлагането за цялостно делене на Висш съдебен съвет и съотношението в квотите на двата нови съвета ПП/ДБ оферират законова промяна на службите за сигурност " Продължаваме промяната " и " Демократична България " внесоха в Народното събрание (проектите вижте и ), с които отстъпват от концепцията за обединение на военното и цивилното разузнаване, само че оферират съкращаване на пълномощията на президента по назначението на началниците на службите. Предлага се ръководителите на ДАНС, цивилното разузнаване и ДАТО да се назначават от Народното събрание по предложение на премиера, а не с декрет на президента, основният секретар на Министерство на вътрешните работи и шефът на НСО от Министерския съвет. Началникът на военното разузнаване да се назначава от Министерски съвет, когато е граждански, и от президента - когато е боен.

Коментар по тематиката на Филип Гунев , някогашен зам.-министър на вътрешните работи, специалист по въпросите на сигурността:. Конституционният съд образува дело по текст от Закона за горите Конституционният съд образува ново дело, по искане на Висшия адвокатски съвет за определяне на противоконституционност на §3 от преходните разпореждания на Закона за горите . Текстът вкарва редица ограничавания на правото на благосъстоятелност във връзка с парцели в горски територии, добити посредством подмяна по реда на предходния закон, като на процедура не разрешава на притежателите да употребяват парцелите си пълноценно. Докладчик по делото е Филип Димитров.
Реклама Още от седмицата в Капитал & Дневник Фотограф: Надежда Чипева Българският арбитър в Страсбург Йонко Грозев в изявление за проблемите с конфискацията, регистрацията на еднополовите двойки, възбраната за промяна на пола и самостоятелната конституционна тъжба. " Това, което прави усещане в българското законодателство, е неговото доста необятно поле на приложение - то се задейства при голям брой незаконни сформира и други нарушавания. Гражданската конфискация в другите страни не е повсеместен инструмент за справяне с общи проблеми на правоприлагането, а е доста тясно ориентирана към превъзмогване на съответни проблеми [...]- Именно този строго фокусиран метод разрешава и в някаква степен оправдава разширението на пълномощията на страната през това особено конфискационно законодателство с присъщото за него превръщане на доказателствената тежест ", споделя арбитър Йонко Грозев.
12 елитни адвокатски адвокатски фирми от 12 страни - членки на Инициативата " Три морета ", сътвориха неотдавна юридически алианс Three Seas Legal Alliance -TSLA, чиято съществена цел е да подкрепя самодейността, да осведоми клиентите за бизнес опциите, които тя предлага, както и да обезпечава най-хубавите правни препоръки за реализиране на вложенията в границите на самодейността. Скоро адвокатските компании в алианса ще станат 13, когато към тях се причисли и водеща адвокатска фирма от Гърция. За алианса споделя адв. Борислав Боянов , основател и ръководещ сътрудник на " Боянов и ко ".
Данъчните закони на публично разискване
. В предложенията на финансовото министерство няма революционни редакции, само че се вкарва още администрация за компаниите. Ресторантите евентуално отново ще са с невисок налог макар препоръчаните от финансовото министерство 20%. Фирмите ще би трябвало да рапортуват в Национална агенция за приходите всички суми и тласъци, които дават на чиновниците си към заплатата. Текстовете за " доносниците " за укрит налог надали ще бъдат признати. Предложено е отпадане на два текста от Закона за корпоративното подоходно облагане, което значи начислените обезценки да не се признават като данъчен разход. В тях е планувано и че приходите и разноските от следващи оценки на финансови активи и пасиви, регистрирани от финансови институции, се признават за данъчни цели в годината на счетоводното им отчитане.

. Позиция на Обединените свободни юристи (ОСА), в която се възразява против вписването на някогашния основен прокурор Иван Гешев като юрист в Кюстендил, защото е бил освободен от поста поради дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт. Това изключва притежаването на нужните по закон нравствени качества за практикуване на адвокатската специалност. Становището е изпратено до Адвокатската гилдия в Кюстендил, както и до Висшия адвокатски съвет.
Реклама Избрано от други медии
. Заповедта за състезанието бе огласена преди 9 месеца, само че поради тъжби на нотариуси той не може да започва. С определение от 2 октомври т.г. тричленен състав на Върховен административен съд даде зелена светлина на състезанието, като като удостовери определението на АССО, с което жалбите на нотариуси от Шумен, Павликени, Силистра, Бяла, Велинград, Царево, Велинград и Радомир са отхвърлени заради липса на юридически интерес. Същия ден различен състав на Върховен административен съд се произнася по тъжба на нотариус от Девин и я връща за ново изговаряне на АССО, заради погрешно съображение за преустановяване. Конкурсът няма да се отпуши до момента в който не завърши и това дело. (Лекс)

. Бюджетът на правосъдната власт от 2015 година насам е повишен от 469 млн. лева до 1 милиарда и 200 млн. лева, само че няма ясни нормативни правила, които да подсигуряват положително ръководство на разноските. Сега е моментът да бъдат сложени относително очертаеми граници коя част от бюджета на правосъдната власт е същинска и коя не въздейства на независимостта и безпристрастността на съдиите, прокурорите и следователите. (Бюлетин на ИПИ)
Свързани публикации България се пребори против новите регулации за розовото масло 5 октомври 2023, 14:51 Коментар | Радан Кънев: Премиерът и държавното управление са сред чука и наковалнята 5 октомври 2023, 09:30 Комисия за защита на конкуренцията пусна странната поръчка за 42 млн. лева за стадиона на " Локомотив Пловдив " 4 октомври 2023, 18:15 Седмичен бюлетин за правни вести 2 октомври 2023, 11:38 Студент на заем: Каква е процедурата в България 1 октомври 2023, 07:11
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР