Кабинетът Денков-Габриел“ подготвя законово въвеждане на еврото в България от

...
Кабинетът Денков-Габриел“ подготвя законово въвеждане на еврото в България от
Коментари Харесай

Русинова: С приемането на еврото българите няма да обеднеят, лихвите ще паднат

Кабинетът „ Денков-Габриел “ приготвя законово въвеждане на еврото в България от началото на 2025 година Предишната публично записана такава дата беше 1 януари 2024 година, само че тя към този момент е невъзможна, откакто служебното държавно управление не подаде отчет за осъществяването на критериите за участие в Еврозоната през февруари. 

Експерти са безапелационни, че приемането на еврото ще донесе единствено позитиви на българския жител, само че съществува и аргументът за опазване на лв..

Всяко едно отсрочване на процеса носи негативи на стопанската система , само че въпреки това ще ни даде опция да довършим нещата от законодателна позиция. Министерството на финансите предлага една вътрешна метаморфоза. Важното е първо да се приключи законодателната самодейност, имаме положителна оценка от европейските сътрудници. Очаква се в края на тази година да влезе в Народното събрание. Банковият бранш е изцяло подготвен “, сподели ръководителят на Икономическия и обществен съвет Зорница Русинова в студиото на „ България заран “.

Тя разясни, че  инфлацията и повишението на цените не се потвърждава в страните, които са част от Еврозоната и дефинира еврото като икономическа вероятност за България . Гостът обърна внимание и на значимите въпроси от жителите – за спестяванията и пенсиите. От тук нататък следва оценката за готовността на страната, упованията са този курс, който държавното управление е поело още първоначално, да продължи, тъй като „ най-сигурният метод за съблюдаване на периодите е един постоянен кабинет “.

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че отлагането на влизането в Еврозоната е обвързвано с по-високи лихвени проценти и с по-малко вложения. Русинова удостовери за този резултат.

„ Виждаме, че страните в Еврозоната имат механизъм, който дава сигурност на преодоляване на инфлацията и лихвите. Възможността ние да влезем в тази част на европейската валута ще усили вложенията, тъй като се дава сигурен пазар за доста браншове “, разяснява ръководителят на ИСС в ефира на Bulgaria ON AIR.

Министър Василев също предвижда загубите на бизнеса от превалутирането – сред 500 млн. и 1 милиарда лева. Зорница Русинова потвърди и този факт и разясни, че това е експертна оценка. Тя въпреки всичко увери, че те като стопански и обществен съвет, не престават работата по тематиката и натъртват на разяснението пред хората, защото е значимо те да бъдат осведомени.

„ България бързо ще премине през този развой, тъй като сме привикнали с еврото около цените на колите и недвижимите парцели. Аргументът със загубата на българската еднаквост незабавно може да бъде оспорен – върху монетата ще бъде комплициран българския знак, който ще обикаля цяла Европа “, добави гостът.

В края на диалога тя засегна една от най-важните тематики свързани с евентуалното ни прекосяване в Еврозоната, а точно приходите на жителите и по какъв начин те ще се трансформират.

„ Трябва да се каже, че приходите на хората няма да намалеят. Това в действителност ще спомогне за лихвените проценти на банките, те ще бъдат по-ниски. Няма да се стигне до спомагателна инфлация. Даваме опция на компаниите в България да вземат участие в европейския пазар “, безапелационна е Русинова.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР