Кабаре “Без граници“ ще бъде документален спектакъл за насилието, построен

...
Кабаре “Без граници“ ще бъде документален спектакъл за насилието, построен
Коментари Харесай

Спектакълът "Кабаре без граници" - в търсене на генеалогията на насилието и злото

„ Кабаре “Без граници “ ще бъде документален театър за насилието, издигнат върху същински истории на същински хора. Екипът, който стои зад спектакъла, е Фондация “Инициатива за развиване на гения на хора в неравностойно състояние ” и към момента търси благоприятни условия за финансирането му.

Сред основоположниците на концепцията за спектакъла е юрист Силвия Петрова. “Насилието е част от всяка сфера на публичните връзки, то се среща освен в фамилните връзки, а и в междусъседските връзки, в сред гражданските връзки, в това число насилието участва и като институционално такова, както видяхме предходната година при митингите и тази година към този момент с изтеклите фрагменти от побоя, който беше нанесен от полицейски чиновници ”, споделя юрист Силвия Петрова .

Като юрист по наказателни каузи тя се среща с насилието доста постоянно. Според нея даже самите институции не гледат на насилието като задоволително сериозен проблем. Отделно от това, тя е забелязала, че даже отношението на самите жители към насилието, изключително когато става дума за домашно принуждение счита, че би трябвало да си остане в дома.   

Практиката ѝ демонстрира, че хората не се усещат задоволително предпазени, с цел да реагират против насилието. Отделно от това има и обичайната визия, че не трябва да се бъркат в връзките в проблематични фамилии, където има принуждение.

“Имала съм случаи на принуждение, в това число и персоналната история. Насилието с изключение на някой да набие някого, има и още доста по-търпими, по-завоалирани форми, които от време на време са по-страшни от една брутална преживелица, в която е ясно кой против кого е. Много постоянно в фамилиите години наред се упражнява принуждение и то в действителност е перфидно, което може да смаже, да разболее индивида, да го съсипе.

За мен е забавно с изключение на съответните истории, които ще описваме, посредством тях ще се изведе тематиката, за какво човек избира жестокостта, а не любовта ”, споделя драматургът на спектакъла Яна Добрева .  

Злото не може да бъде победено в директна битка. То обаче може да бъде трансформирано: когато до грозното, подлото и ужасното се построи нещо красиво, човечно и милостиво. Точно това е и задачата на спектакъла - да разпръсква мрака на насилието със светлината на положителното.

“Това е един план, в който всички, които вземат участие в него са съидейници. А когато работят съидейници, тогава нещата се получават редом в доста направления, тъй като при толкоз доста хрумвания, а това е богата тематика, тогава въпросът опира до формата, до методът, по който ще бъдат разказани тези истории ”, добавя режисьорът на бъдещия театър Георги Михалков .

Чуйте целия диалог на Катя Василева с участниците в спектакъла в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР