Кабалата е мистична и духовна система, която произлиза от еврейската

...
Кабалата е мистична и духовна система, която произлиза от еврейската
Коментари Харесай

10 качества на Бог Абсолют в Кабала

Кабалата е мистична и духовна система, която произлиза от еврейската традиция и се занимава със символизма, духовния пост и разбирането на висшите действителности. Тя не е единствено система за разгадаване на духовни секрети, само че също по този начин е и удобен път за реализиране на духовно просветление и връзка с висшите сили.

В Кабалата Бог Абсолют не е избран като облик или същина с съответни качества в нормалния смисъл на думата, тъй като той надвишава човешкото схващане и описанията. Той съставлява висшето и неописуемо божествено начало, което се има вяра, че прониква и съдържа всичко във вселената Абсолютът в Кабалата е обвързван с концепцията за единение и целокупност на всичко във вселената, като източникът на всичко, което съществува и въздейства върху всяко проявяване в материалния свят.

Въпреки това в другите аспекти на Кабалата и Кабалистичната мисъл се появяват опити да се опишат качества, които се свързват с Бог Абсолют.

Макар че качествата на Бог Абсолют в Кабалата могат да бъдат тълкувани и разбирани друго съгласно другите учители и обичаи в Кабалата, то ето кои са главните 10 от тях:

Безграничност на Бог Абсолют

Бог Абсолют се преглежда като неограничен и безграничен от време и пространство. Той няма граници и стеснен обсег, а в противен случай – има всички материални и нематериални неща.

Единство на Бог Абсолют

Концепцията за единение е основна за Бог Абсолют, защото той се преглежда като източник на всичко съществуващо. Той има ролята свързващата мощ, която прониква и съдържа всичко, като по едно и също време трансцендира и основава всичко в материалния свят.

Всеобхватност на Бог Абсолют

Вярва се, че Бог Абсолют прониква и участва във всичко, което основава целокупност - източникът на всичко, което съществува и въздейства върху всяко проявяване в материалния свят.

Неизмеримост на Бог Абсолют

Не може да се мери или ограничи с нормалните ни категории или параметри. Терминът " Абсолют " в Кабала отбелязва висшата действителност, която надминава материалния свят и възлиза до висшата духовна и метафизична действителност. Тя не може да се мери в единици, тъй като е над познатото.

Безвремие на Бог Абсолют

 Бог Абсолют в Кабала

Надхвърля времето и правилата на времето, защото е извънвременен.

Източник на всичко

Счита се, че Бог Абсолют е източникът на всичко във Вселената и всяко проявяване.

Трансцендентност

Бог Абсолют в Кабала надвишава материалните и физическите аспекти на съществуването. Той съществува отвън всевъзможни рамки, ограничавания и времеви правила.

Безличен Бог Абсолют

Той не се дефинира от личностни качества или от несъмнено място. Богът Абсолют не се разказва като съответен облик с ясни характерности, а като нова действителност, отвън рамките на материалния свят. Той няма лице, а идеологически смисъл.

Тайнственост на Бог Абсолют

Бог Абсолют се възприема като нещо скрито и неописуемо, което не може да бъде напълно разбрано от човешкия разум. Затова и Абсолютът не е изобразяван и няма задоволително свидетелства за неговата мощ. През времето той резервира мистерията и тайнствеността към своето битие.

Недостижимост на Бог Абсолют

Друго качество на Бог Абсолют в Кабала е неговата непобедимост. Бог Абсолют надминава качествата на човешкия разсъдък и усещане, като по този начин се смята за загадъчен и неосъществим. Той не може да бъде надвит, заместен или надминат.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР