К ъм днешна дата 654 паралелки в училищата и групи

...
К ъм днешна дата 654 паралелки в училищата и групи
Коментари Харесай

Над 600 паралелки ученици под карантина заради COVID- 19

К ъм днешна дата 654 паралелки в учебните заведения и групи в детските градини в страната са карантинирани поради COVID-19, като от тях 622 са учебните паралелки, а 32 са групите в детските градини, заяви министърът на Николай Денков, представен от Българска телеграфна агенция.

Той заяви, че карантинираните учители в страната към днешна дата са 1,1 % от всички, а към 15 септември са били 0,61 %. Най-много в този момент са карантинираните учители в Монтана - 2,18 %, а минимум са в Плевен - 0,43 %.

Министър Денков уточни, че 1,21 % от всички са карантинираните възпитаници и деца, което е четирикратно нарастване от 17 септември насам.



Най-много са карантинираните възпитаници в Перник - 2,57 %, а минимум са в Смолян - 0,4 %.

Общо четири учебни заведения в страната са минали напълно на онлайн образование.

„ Малко над 35 % са имунизираните учители, само че за жалост, след 15 септември имаме доста постепенно повишаване на % на имунизираните преподаватели и този ритъм, който имахме през август, сега се позагуби”, съобщи просветителният министър.



Към днешна дата имунизираните възпитаници са 3,07 % от всички.

„ Изпратихме конкретизиране до Регионалните ръководства по образованието и към шефовете на учебните заведения в страната, че в случай че 10 % от учениците в даден випуск са карантинирани или заболели, може випускът да излезе в ротационно образование или напълно в електронно образование. Няма потребност карантинираните да са 10 % в цялото училище”, посочи просветителният министър.

Министър Николай Денков взе участие в през днешния ден отбелязването на Международния ден на учителя пред централата на КТ „ Подкрепа”.

Той отбелязва, че знанието се предава най-добре с любов и ентусиазъм.



„ Затова ни трябват въодушевени учители, които обичат специалността си и децата. Тъкмо с цел да имаме такива преподаватели, Министерството на образованието и науката ще продължи да поддържа учителите като основатели на бъдещето на България. Гордеем се с вас и знаем, че обществото към момента е дебитор на учителското съсловие. Ще създадем всичко належащо, с цел да си върнете заслужения авторитет и да се гордеете с Вашата благородна специалност!”

Денков съобщи още, че опитът да се показа претендентът за президент проф. Анастас Герджиков, като претендент на цялата просветителна и научна система не дава отговор на действителността.

Образователният министър уточни, че проф. Герджиков е „ доста добър експерт, доста добър ректор, работили сме дружно по доста въпроси, само че не чаках да се яви човек от академичната общественост за тази позиция”


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР