Журналисти попитаха Жан-Пиер на няколко пъти дали потенциалното издаване на

...
Журналисти попитаха Жан-Пиер на няколко пъти дали потенциалното издаване на
Коментари Харесай

САЩ са против Международният наказателен съд да разследва Израел

Журналисти попитаха Жан-Пиер на няколко пъти дали евентуалното издаване на заповеди за арест на израелския министър председател Бенямин Нетаняху и други израелски публични представители би могло да торпилира договарянията за преустановяване на огъня в линията Газа. Говорителката обаче отхвърли да разяснява тематиката по-подробно.

Израелски медии по-рано оповестиха, че Нетаняху се притеснява, че основният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде интернационалните заповеди за арест за него, министъра на защитата Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви, добавя Българска телеграфна агенция.

От 2021 година съдът в Хага, Нидерландия, проверява Израелските сили за защита и палестинската организация " Хамас " за хипотетични военни закононарушения в палестинските територии - линията Газа, окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим.

През 2021 година съдът постанови, че има пълномощия върху палестинските територии, окупирани след 1967 година - Западният бряг и линията Газа. Нито Съединени американски щати, нито Израел обаче признават съда, отбелязва ДПА.

В момента тече следствие и на актове на принуждение, осъществени от израелски заселници на Западния бряг.

Заповед за арест на Нетаняху и други израелски жители, издадена от МНС, би означавала, че страните, които са подписали устава на съда, ще бъдат задължени да арестуват тези лица и да ги трансферират в Хага - при изискване че те се намират на тяхна територия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР