Журналисти от руските медии, блокирани от властите в Москва, заявиха,

...
Журналисти от руските медии, блокирани от властите в Москва, заявиха,
Коментари Харесай

Блокираните от властите в Москва медии ще публикуват материали в интернет


Журналисти от съветските медии, блокирани от управляващите в Москва, обявиха, че ще не престават да отразяват другите гледни точки за войната в Украйна по интернет.

Бяха спрени известното съветско радио „ Ехото на Москва “ и телевизионния канал „ Дождь “ с разпореждане на основния прокурор на Русия. Мотивите: „ съзнателно разпространение на погрешна информация по отношение на дейностите на съветски военни “ и апели за „ всеобщи нарушавания на публичния ред и публичната сигурност “.

Александр Плюшев е координатор и водещ на утринното шоу на „ Ехото на Москва “. - една от съветските медии, чиито ефир беше лишен от управляващите в Русия след разпореждане на основната прокуратура там. С претекста, изтъквам " съзнателно разпространение на погрешна информация по отношение на дейностите на съветски военни " и апели за " всеобщи нарушавания на публичния ред и публичната сигурност ".



„ Причина да вземем за пример е новината, която разпространихме – изявлението на президента на Украйна Зеленски, че там са починали 9000 съветски военнослужещи. Това за нас е публично изявление, само че за управляващите ни е подправена вест. Друг образец – на съветските публицисти е неразрешено да посочват в ефир протичащото се с думата „ война “. Задължават ни да го назоваваме „ специфична интервенция “. Лично аз предишния четвъртък използвах думата „ война “ в моя ефир, даже се включихме по-рано, с цел да съобщим на хората, че е почнала война. От тогава не сме се съобразявали с тази възбрана, тъй като това е война. Това е явно, по този начин както небето е синьо, слънцето е жълто, тревата е зелена, а това е война “, споделя Плюшев.

Главният редактор на „ Ехото на Москва “ Алексей Венедиктов изяснява търсенето на повече гледни точки.



„ Трябва да кажем, че нашата публицистична политика е същата като по време на грузинската война или чеченската или Кримската война. Но тази е първата война, която се развива в обществените мрежи. С доста дезинформация, имитации и с доста фотошоп, видео операция “, разяснява Венедиктов.

След прекъсването на ефира на радиото и блокирането на неговия интернет уебсайт притежателите на медийната компания оповестиха, че я закриват. Руският медиен регулатор Роскомнадзор и преди е налагал ограничавания и наказания на „ Ехото на Москва “, споделя Плюшев.

Дейността си в ефир спря и известната съветска телевизия " Дожд ".

„ След като блокираха нашия уебсайт, Роскомнадзор ни изпрати съобщение, че имаме материали, които не са правилни, само че без да дава конкретика кои. Обикновено процедурата е, че известието е първо и по-късно ви дават един ден да изтриете материала и в случай че го изтриете, можете да продължите да работите. Сега нямаше предходно уведомление, просто ни блокираха и едвам тогава получихме уведомлението “, споделя генералният шеф на телевизия „ Дождь “ Наталия Синдеева.



Александър Плюшев обаче ще продължи да излъчва своето предаване в „ Ютюб “. В интернет ще разгласяват и множеството от сътрудниците му в радиото, които бяха поканени от основния им редактор да продължат работа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР