Журналистът Стефан Ташев в интервю за предаването България, Европа и

...
Журналистът Стефан Ташев в интервю за предаването България, Европа и
Коментари Харесай

Стефан Ташев: Революцията, започната с юмрука на Радев, приключи окончателно

Журналистът Стефан Ташев в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "  

49-ият парламент си има ръководител. Това е Росен Желязков, който беше подсилен от 136 депутати. Кандидатурата му беше издигната от ГЕРБ-СДС, а през вчерашния ден двете най-големи политически групи – ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “, се договориха за председателското място. Но то ще бъде ротационно, като след три месеца ще бъде определен нов. Какви сигнали дадойа през днешния ден политиците? 

Има разнопосочни сигнали, има и разнопосочни мнения, предвид на разделянето на обществото сега. Още сме като че ли на избори, а пък те минаха към този момент – съвсем един месец оттогава. Различни са сигналите, само че има някакъв прогрес. Единият вид е, че имаме въпреки всичко ръководител на Народното събрание. Алтернативата беше като предишния парламент – един месец разногласия кой да бъде, на правилото " Не желая вашето, дай ми нашето “ и противоположното. 

Да, въпреки всичко видяхме тук взаимни отстъпки, да, направиха се. 

Имаме подобен компромис. От него се вършат някакви фундаментални заключения, че надали не към този момент има коалиция, което съгласно мен е много надалеч още от това нещо, надалеч сме от коалиция в какъвто и да е вид сред ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “. Водят се първични договаряния, само че се направиха първите стъпки и имаме някакъв компромис. И значимото е, че към този момент втора седмица двете най-големи политически сили в Народното събрание водят диалози. 

Говорят си, тъкмо по този начин, да. 

Да, приказват, приказват и това е нещо доста значимо и не трябва да се подценява, и не трябва да се приема еретически. Защото в края на краищата разновидностите не са кой знае какъв брой доста: или ще има парламент и вероятно работещо държавно управление, или властта още веднъж отива в президента Румен Радев и с ново служебно държавно управление, тъй като президентът действително ръководи към този момент съвсем три години. Ако това е алтернативата – благодаря. 

Г-н Ташев, още един добър сигнал може би от през днешния ден беше, че в действителност стана ясно, че ще има лидерска среща сред ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “, само че не е ясно към момента по кое време. Борисов съобщи, че това ще се случи " когато са подготвени за това двете обединения “. 



Да, това е втората стъпка и това нещо доста значимо. Значи имаме към този момент много по-сериозен компромис. Какво имам поради? В предния парламент, в случай че си спомняте, двамата съпредседатели на " Промяната “ Асен Василев и Кирил Петков удряха по масата и тропаха, и споделяха: ние с Борисов в никакъв случай няма да седне на една маса. Нали, спомняте си? 

Така.  

Точно по този начин. Очевидно в този момент, предвид на изборните резултати и тренда надолу на тази групировка, там някой е загрял, че по този начин не може да продължава. Т.е. желая да кажа, че революцията, стартирана с юмрука на президента Радев, завърши дефинитивно. Въпреки опитите на всякакви гурута непрестанно да натискат за перманентна гражданска война, тя няма по какъв начин да се случи. И това е още прогрес, тъй като това е най-нормалното нещо във всеки един парламент в света – политическите партии да седнат и да приказват между тях, първото нещо. Пак споделям, не е казано, не е несъмнено, че това ще докара някакво развиване, само че съм самият факт, че към този момент има диалози, е добър знак. 

Така е, да, и аз съм на това мнение. Но вие казвате – надалеч сме от някаква коалиция сред първите две сили, само че не смятате ли, че има някакви сделки, умишлени дейности против президента?  

Не, не считам, че това е против президента по-специално. Едва ли се е стигнало до там. По-скоро е вид за възобновяване на парламентаризма, или най-малко аз считам по този начин. Сега не съм осведомен за какви неща беседват уединено преговорните екипи. Ще го разберем може би на лидерската среща, в случай че тя е открита за медиите, тогава имаме по-голяма изясненост. По-скоро е договаряне да се възвърне парламентаризма, тъй като това, което ние следим през последните две години, е всичко друго, само че не и парламентаризъм.

Малка работа на парламентите, няколко седмици, червени линии, разделяне – от това страната не печели. Напротив, страната ужасно доста губи и ние започваме да изоставяме доста съществено примерно и от една Румъния, с която си вървяхме дружно и за Шенген, и за еврозона, започваме да оставаме и от самия Европейски съюз, на който сме членове. Държавата е в доста сериозна рецесия, освен политическа. Това противоборство докара страната пред колапс. И предната седмица много политолози започнаха да настояват – и аз съм склонен с тяхното мнение, че сме на прага на края на парламентаризма и на парламентарната народна власт в България, каквото я имаме от 1989 година насам. Какво имам предвид? Има много хипотези, много внушения, много операции в интерес на президентската република. Правят се сондажи, вършат се опити да ни се втълпи, че ето виждате ли, партиите са изчерпани. И в случай че по този начин продължава, с този ритъм, парламентаризмът да не може да създаде нещо – имам предвид работещ парламент, работещи институции, тази поръчка ще става все по-видима. Така считам аз най-малко. 

Г-н Ташев, Бойко Борисов през днешния ден акцентира, че към този момент знае защо може да разчита на всяка партия. Уточни, че е окуражен. По думите на някогашния министър председател, би трябвало да се изчерпят всички варианти сред първите две партии в Народното събрание. Как съгласно вас наподобява опцията през днешния ден за образуване на работещ кабинет, който да закрепи парламентаризма, който вие поставихте под въпрос? 

Много мъчно наподобява все още. Тя изглеждаше такава картината незабавно след изборите, не се е трансформирала кой знае какъв брой. Има нюанси към този момент, както коментирахме с вас доскоро, само че наподобява доста сложна и доста комплицирана за балансиране. Вариантите са може би – може би споделям, експертен кабинет, каквото и да значи това. Да речем, по този начин, условно го споделяме експертен или там механически, или. 

Програмен.  

Програмен. Определението не е толкоз значимо, може би равноотдалечен от другите партии, нещо като вид " Габровски “, само че може би дори още малко по-експертен.

Като казвате " малко по-експертен “, какво имате поради? 

В смисъл, да няма толкоз хора, свързани с партии, тъй като в кабинета " Габровски “ имаше хора от предходни – това имам предвид. Да бъде още малко по-изчистен, чисто условно казано. В Борисов балансира на доста тъничък лед, в действителност на доста тъничък лед и той няма кой знае какви варианти, притиснат от резултатите от изборите. А и времето стартира да притиска след избора на ръководител на Народното събрание. Доколкото виждам, президентът ще форсира диалозите си до края на седмицата с партиите и може би другата седмица ще даде мандат, тъй че няма доста време към този момент. Но мисля, че Борисов има някакви хрумвания към този момент какво да се случи, само че ще остави още в допълнение договаряния. Все отново при него има и още една алтернатива, с изключение на отхвърли, който евентуално не престават да повтарят – че отхвърлят да вземат участие в кабинет на първи мандат - говоря за " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “. 

Отказват, не престават с тези мантри. Другият вид е вероятно с така наречен систематични партии – Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и вероятно " ИТН “, вероятно, споделям го чисто хипотетично, несъмнено. Самият Борисов прави сондажи предходната седмица, беседва с тези партии. Така че комплицирана конфигурацията и не знаем какво ще случи до края на седмицата и другата вероятно. Това са вариантите. Друг вид не ми се вижда. На мен ми звучи неуместно настояването на втората политическа мощ ГЕРБ да поддържа техен кабинет при втори мандат, това наподобява много неуместно и налудничаво, тъй като не виждам на какво съображение може да се случи.  

Да, в случай че не се схванат още от първия път, какво ще се промени? Да, безусловно. 

Да, не виждам на какво съображение. Значи ние няма да ви подкрепим, но вие пък да ни подкрепите, тъй като сме доста красиви. В това няма никаква логичност, да. 

Но пък допустимо е да забележим и такива неща. Нали знаете, в политиката няма доста логичност от време на време, да. 

Е, ние сме виждали всичко в политиката, несъмнено. Да, виждали сме всичко, само че ми се коства малко неуместно. Плюс това, както се вижда и през днешния ден, и от предходната седмица, " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “ са в изолацията в Народното събрание. Колкото и да им е необичайно, те са в изолираност. Няма човек, който до момента да съм чул от политическа мощ, която да заявява, че може да ги поддържа. Включително през днешния ден и изказването на Корнелия Нинова, която им се накара… 

Да. 

Бившият им съдружен сътрудник им се накара, а пък те до през вчерашния ден бяха в коалиция. Това е малко неуместно. Тя надали не им се кара – за какво в този момент преговаряте с тия, а ние едно време бяхме с нас, преди една година. Така че вариантите не са доста, само че мисля, че в края на краищата ще се стигне до някакъв вид. За България е добре да има работещо държавно управление, тъй като аз не виждам тези цели, които в този момент са оповестени, през вчерашния ден след срещата на работните групи, огромен законодателен пакет, по какъв начин могат да се случат без държавно управление. Това не ми се вижда по какъв начин ще стане, не виждам по какъв начин ще стане. А и той, Народното събрание самият, не може да издържи задоволително дълго време – три месеца по какъв начин без държавно управление? Няма по какъв начин да се случи съгласно мен. 

Как може да издържи този тъничък лед, както казахте, по който върви Борисов, и какво може да го пропука? 

От една страна има и вътрешно неодобрение – виждам в обществените мрежи. Много от хората от ГЕРБ недоволството от това, че се водят договаряния с " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “. Хората имат своето съображение – имам предвид ареста на Борисов, желанието на тези хора да бъде изчегъртан ГЕРБ, тригодишната кална акция, компроматна акция. Всичко това хората го имат като съображение. Но в края на краищата няма необикновен избор с кой различен в началото Борисов може да договаря. За мен изказването му, което той направи след няколкото срещи – с Корнелия Нинова, с Движение за права и свободи и с " ИТН “ – то подсказа на господата от " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “, че има и различен вид за основаване на държавно управление, който доскоро загатнах, да кажем с тези три партии, колкото и неуместно да звучи. Може би сега Борисов преценя какви вреди ще понесе неговата партия от възможна коалиция с " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “.

Обаче въпреки това там е доста гневен воят пък поради договаряния с ГЕРБ и има един доста тъничък миг – че " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “, двете партии намерено го декларират и са го заявявали няколко години, те съществуват единствено с цел да махнат Борисов, да изчегъртат ГЕРБ. Мисля, че такова изказване беше направил и ген. Атанасов преди време. Когато тръгнат да договарят към този момент с тях и седнат на една маса, тази идеология на тези партии се срутва и те нямат друга идеология и друга опция, тъй като самите те, договарящите, споделят, че нямат проблем с Шенген, с еврозона, за войната в Украйна, за така наречен правосъдна промяна, каквото и да значи там това нещо, и за ред други още цели, които през вчерашния ден си ги създали дружно.

Но в един миг в този момент към този момент ГЕРБ не са мафия ли, мафия ли са? Въпросът е към тези хора, които са с леко сектантско мислене, и не знам по какъв начин ще преглътнат. Така че мисля, че вредите за " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “ ще са доста по-големи – имам предвид електорални вреди. Истината е, че те сега нямат потребен ход, Борисов ги вкара в капан. Защото от една страна, лесният вид е да кажат: няма да я преговаряме с вас, ние сме за нови избори, както беше поръчката незабавно след изборите на Кирил Петков и Асен Василев. Това пропадане на Народното събрание няма да им помогне, в противен случай – ще им нанесе доста по-тежки вреди. Това е единият вид и отиваме на нови избори, които няма да доведат до нищо кой знае какво по-различно, с изключение на да се вдигне още малко електоратът на " Възраждане “. От друга страна, диалози, договаряния и вероятно присъединяване в коалиция също нанасят доста тежки вреди на тези хора. Пак споделям за какво – тъй като тези хора живеят от анти-ГЕРБ риториката към този момент три години и с това се хранят политически. 

Да, по този начин е и може би е доста необичайно за множеството от хората, когато в този момент ги виждат да водят едни договаряния и да приказват за обединения, тъй като на пръв взор, когато виждаш това, за тези неща си мислиш. Г-н Ташев, благодаря ви за това, което казахте. Очакваме да забележим каква ще бъде развръзката на политическата рецесия, кой ще се окаже в клопката, дали ще могат да се измъкнат от този капан, в случай че в действителност са влезнали вътре в него. Предстои да забележим. Благодаря ви. 

Благодаря и аз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР