Журналистът от разследващия сайт Bellingcat Христо Грозев е обявен за

...
Журналистът от разследващия сайт Bellingcat Христо Грозев е обявен за
Коментари Харесай

Москва обяви за издирване разследващия журналист от Bellingcat Христо Грозев! Той: Спорят как да ме убият. С чук е модерно!

Журналистът от проверяващия уебсайт Bellingcat Христо Грозев е разгласен за федерално търсене от Русия. Това е обявено на уеб страницата на съветското вътрешно министерство, заяви ТАСС. На уеб страницата на министерството се показва, че той е " търсен по член от Наказателния кодекс ". Според украински източници против Грозев е формирано наказателно дело за " разпространение на имитации за съветската войска " – законодателство, признато откакто Москва нахлу в Украйна на 24 февруари.
 
Христо Грозев няма визия на какво съображение Кремъл го търси. Той разяснява новината в профила си в Twitter: 
" Нямам визия на какво съображение Кремъл ме е присъединил в листата си за търсене, тъй че не мога да дам никакви мнения сега. В прочут смисъл това няма и никакво значение – от години те дават да се разбере, че се опасяват от нашата работа и не биха се спрели пред нищо, с цел да ни спрат ".

A general comment: I have no idea on what grounds the Kremlin has put me on its " wanted list ", thus I cannot provide any comments at this time. In a way it doesn`t matter - for years they`ve made it clear they are scared of our work and would stop at nothing to make it go away.
— Christo Grozev (@christogrozev)

 
" Коментаторите под историята, че съм разгласен за търсене, спорят кой е най-хубавият метод да ме убият: дали с чук ( " както е съвременно в този момент " ), или с токсичен чадър, или просто да ме гръмнат, " този български ром ", който " евентуално е румънски ". О, фашистката сган, която процъфтява в Русия ", добави той в нова обява малко по-късно.

Commenters under story about me being on Wanted List debate what the best way to kill me is: whether by sledgehammer ( " as is now fashionable " ), or by poison umbrella, or just shoot me, " that Bulgarian gypsy " who is " probably Romanian ". Oh, the fascist scum that thrives in Russia.
— Christo Grozev (@christogrozev)

През юли съветската проверяваща работа ФСБ съобщи, че Грозев е взел участие в интервенция на украинското военно разузнаване за похищение на военни самолети от Русия. Службата твърди, че разкрила двама куриери, които са взели участие в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на съветски водач за похищение на аероплан. Журналистът отхвърля да е забъркан.
 
Христо Грозев е взел участие в няколко следствия по отношение на Алексей Навални. По-специално той беше измежду проверяващите отравянето на опозиционния водач през август 2020 година През ноември Христо Грозев завоюва " Наградата на Основателите " на ICFJ (Международен център за журналисти) за високи достижения в региона на публицистиката.
 
Грозев се причислява към Bellingcat през 2015 година като проверяващ кореспондент. Той е прочут с това, че употребява отворени източници, обществени медии и други налични данни за следствия. Грозев е създател на следствия, в които са разпознати двама висши съветски офицери, свързани със свалянето на полет 17 на малайзийските авиолинии през 2014 г.; офицери от ГРУ, забъркани в заговора за прелом в Черна гора през 2016 г.; тримата обвинени за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 година и отравянето на Алексей Навални през 2020 година През 2019 година Грозев и екипът му печелят премията за проверяващ репортаж на Европейската преса за " Разкриване на обвинените за отравянето в Солсбъри ". В нея те разпознават причинителите на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР