Журналистът от Биволъ Димитър Стоянов окончателно успя да осъди МВР

...
Журналистът от Биволъ Димитър Стоянов окончателно успя да осъди МВР
Коментари Харесай

Окончателно: Журналист от Биволъ осъди МВР за ареста си по Джи Пи Гейт

Журналистът от " Биволъ " Димитър Стоянов дефинитивно съумя да осъди Министерство на вътрешните работи за противозаконен арест. Става въпрос за случая, при който Стоянов и румънският му сътрудник Атила Биро проследяваха обвинени от тях в опит да изгорят документи, която може да уличи в противозаконни практики известната строителна компания " Джи Пи Груп " - вероятно подкупи на държавни служители за обезпечаване на поръчки с еврофинансиране. Освен с този случай, компанията нашумя с ремонта на ул. " Граф Игнатиев ".
Съдебното решение удостоверява решенията на предходните правосъдни инстанции. То удостоверява и прогнозата на юрист Николай Хаджигенов, която той даде пред Actualno.com незабавно след решението на първа инстанция.
Стоянов, румънският му сътрудник Атила Биро и приятел-юрист на българския публицист бяха арестувани край радомирското село Егълница вечерта на 13 септември тази година. Те отидоха там, защото бяха получили сигнал, че се горят документ, свързани с аферата " Джи Пи Груп ". Заповедта за ареста на Атила Биро обаче остава в действие, тъй като той не e съумял да я оспори пред съда в посочения от закона период.
В претекстовете към окончателното решение е написано следното: " Предвид неналичието на съответни условия, които са обосновали задържането, съдът е приел, че актът е публикуван в несъгласие с материалния закон ". Изрично се показва, че когато някой бива задържан, актът би трябвало да бъде учреден на съответни обстоятелства и " обосновано съмнение ", което в тази ситуация не е по този начин съгласно съда. Припомняме, че на първа инстанция арбитър Любомир Луканов съобщи, че " не излиза наяве въз основа на какви обстоятелства и условия административният орган (МВР) е направил обосновано съмнение, че лицето е направило закононарушение ".
Тезата на Министерство на вътрешните работи е, че има вероятно нарушаване на член 319 от Наказателния кодекс. Текстът гласи: " Който унищожи, скрие или повреди непознат или не извънредно нему принадлежащ документ за да аргументи другиму щета или да набави за себе си или за другиго полза, се санкционира с отнемане от независимост до три години или с пробация ". Има формирано досъдебно произвеждане, само че против незнаен причинител, което в действителност било съображение и за Министерство на вътрешните работи да задържи Стоянов и Биро - за определяне на обстоятелства.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР