Журналистът на свободна практика от Испания Пабло Гонзалес е десетата

...
Журналистът на свободна практика от Испания Пабло Гонзалес е десетата
Коментари Харесай

Полша задържа испански журналист за шпионаж в полза на Русия

Журналистът на свободна процедура от Испания Пабло Гонзалес е десетата седмица в полски арест , до момента в който прокурорите проверяват обвинявания в шпионаж, които наподобява са свързани с нахлуването на Русия в Украйна, разкри в. " Гардиън ".

Медията разкрива, че Пабло Гонзалес има испанско и съветско поданство. Полските управляващи считат, че той е работил за съветското военно разузнаване - ГРУ .

Очаква се идната седмица прокурорите да изискат от арбитър в допълнение удължение с три месеца на задържането на Пабло Гонзалес.

Журналистът е работил на свободна процедура за медии, измежду които испанският ефирен канал La Sexta, испанската държавна осведомителна организация EFE и финансираната от държавното управление на Съединени американски щати " Гласът на Америка ".

Искането на прокуратурата би трябвало да бъде подадено преди 15 май , две седмици преди приключването на актуалната заповед за задържането му от три месеца. Съгласно полското законодателство Гонзалес може да бъде арестуван под стража до началото на правосъдния развой, който съгласно юристите може да продължи повече от година.

" Пабло Гонзалес е провеждал интервенции в интерес на Русия , възползвайки се от статута си на публицист, който му е разрешавал да пътува свободно по света и в Европа, в това число в зоните на военни спорове ", твърди представител на полския министър-координатор на специфичните служби.

" Осигурени са големи доказателства , които в този момент се подлагат на обстоен разбор ", съобщи представителят и добави, че Гонзалес е застрашен от 10 години затвор за присъединяване в " действия на непознати разследващи служби против Полша ".

Приятели и родственици настояват, че обвиняванията са неуместни , и упорстват Гонзалес да бъде съден или освободен неотложно. " Не се колебая, че той не е разузнавач ", споделя Хуан Тейшейра, испански публицист, който е пътувал с него в доста страни в продължение на десетина години.

Гонзалес, който е роден в Русия и има испанско и съветско поданство, беше арестуван, откакто сътрудници на полската организация за вътрешна сигурност почукаха на вратата на хотела му в граничния град Пржемисъл малко след среднощ на 27 февруари .

Пабло Гонзалес е отразявал бежанската рецесия и е възнамерявал да направи репортаж и от украинската страна на границата.

Испанският консул във Варшава е осведомен и следи развоя на проблема.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР