Журналистът и депутат от БСП Елена Йончева изнесе записи, чрез

...
Журналистът и депутат от БСП Елена Йончева изнесе записи, чрез
Коментари Харесай

Аферата Ало, Банов съм: Пълен текст на скандала за 700 000 лева

Журналистът и народен представител от Българска социалистическа партия Елена Йончева изнесе записи, посредством които се твърди, че актуалният министър Боил Банов, в качеството си на заместник-министър на културата през 2016 година, е съдействал за опрощаването на към 700 000 лв. наказателна клауза на строителна компания, работила на втори и трети стадий на античния културен комплекс „ Сердика “, намиращ се в центъра на столицата. Фирмата е дължала неустойката поради забавяне. Според Йончева аферата е образец за това по какъв начин действа българската страна.
Боил Банов се отбрани, като назова записът " на ниска цена компромат ". Няма опростени средства, съобщи Банов в Министерски съвет. Ще осъждам, който мога, уточни още той. Към мен рекет, заплашване не минава. Никога не е минавал и в никакъв случай няма да мине, без значение какво върша в тоя живот, безапелационен бе още Банов.
От Българска социалистическа партия разпространиха транскрибирания текст от записите. Предаваме го без редакторска интервенция.

Запис, който демонстрира по какъв начин Боил Банов, зам.-министър на културата, през 2016 година “опрощава” 700 000 лв. наказателна клауза на компанията - строител и за задачата дава инструкции по какъв начин да се фалшифицират документи.
Обект - ЛАРГОТО - Строителство на античния културно-комуникационен комплекс „ Сердика”- 2-3 стадий
- Изпълнител е ДЗЗД „ Антична Сердика”. Водещ сътрудник в обединяването е „ Пътища и мостове “ ЕООД
Ръководители от страна на изпълнителя са инж. Драгомир Драганов.
- Строителният контрол се извършва от ДЗЗД „ Инвест консултинг “: „ Контрол – инвест “ ЕООД и „ Инвест – консулт “ ЕООД. Атанас Ангелов, самостоятелен строителен контрол “ДЗЗД Инвест консулт”.
Стойността на осъщественото по построяването на „ Античен културно-комуникационен комплекс „ Сердика” втори и трети стадий възлиза на 12 325 156,40 лева Средствата са обезпечени по Оперативна програма „ Регионално развиване 2007 – 2013 “.
24 Март 2016 година
Разговор със чиновници от Министерство на културата, извършен в кабинета на зам. - министър Боил Банов. Сред присъстващите на диалога са и:
- БОИЛ БАНОВ – зам.-министър на културата;
- ТАТЯНА ЦВЕТАНОВА ЦАНОВСКА – и.д. шеф “Дирекция правна”;
- АНГЕЛ АНГЕЛОВ – дирекция „ Европейски стратегии “;
- Арх. МЕЧКУНОВ – началник на плана от страна на Министерство на Културата;
Разговор в кабинета на зам.-министър Банов със чиновници на МК.
господин Банов:
- Имаме подобен проблем. Поради веселба на СМР за интервал от 33 дни, те са сметнали 0.2 от цената на контракта и сумата е 690 000 – 700 000 наказателна клауза, ние би трябвало да ги желаеме от тези. Проблемите са два – първият е, че ние тази наказателна клауза не можем да си я съберем с години. Проблемът е и в това, че ние тази наказателна клауза би трябвало да я вкараме в регионалното…
Тя предлага следното нещо – сядаш с Мечкунов или с не знам кой, правиш акт 10 и ги раздробяваш на два или три акт 10. Можем ли това да го организираме? Но би трябвало да са интервали в цялото строителство, в които няма строителна документи – т.е. няма осъществено СМР… Нали да не засече след това, като гледа акт 10 и да написа в строителните книжа…
Служител:
- Това е строителният контрол, инвеститорският и Мечкунов би трябвало да ги разпишат…? Те би трябвало да ги разпишат…
Г-н Банов:
- Ами ще ги разпишат….
Служител:
- Значи по този начин да го направя, че тези 33 дни…
Г-н Банов:
- Тези 33 дни да се покрият с акт 10 обратно, с цел да изчезне изобщо това изискване... Но това би трябвало да го създадем до дни... Да го входираме другата седмица, на ръка… Да ги допълним в документите на ръка и по този начин тази точка да отпадне - за искане на наказателна клауза.
РАЗГОВОР Пожарна охрана ТЕЛ. с Атанас Ангелов, самостоятелен строителен контрол “ДЗЗД Инвест консулт”
господин Банов:
- Атанасе, виж в този момент какъв проблем имаме, да ми кажеш по какъв начин се действа. На Ларгото има регистрирани 33 дни забавяне – СМР и КРР. За това 33 дни забавяне ние би трябвало да им желаеме наказателна клауза 700 000.
Тази наказателна клауза от 700 000 ние първо и да я желаеме, няма да можем да си я вземем в никакъв случай. По-големият проблем е следният, че ние би трябвало да внесем тези пари в Регионалното, /МРРБ/ не ги интересува ние ще си съберем или не неустойката. Тях ги интересува, че би трябвало ние, откакто го имаме в контракта, да сме им спрели парите, да си вземем неустойката и желаят да им преведем тези пари.
Сега, с цел да не се случва това нещо и да се съдим 10 години, които не е ясно какво ще дадат, има едно такова предложение – да намерим в интервала на строителството, примерно два пъти по 15 дни, в които не е имало обаче в строителните бумаги регистрирано нищо, че не се е предписание никакво СМР и да пуснем акт 10 и акт 11 надлежно, за прекъсване, с цел да може да излезе на чисто, че няма закъснение…
Няма да уведомяваме. Ние ги пишем, носим ги там, дисковете, те ги ползват и това е. Въпросът е ДНСК би трябвало ли да се уведомява?...
Няма да уведомяваме…
Не... Единственият метод е това: намираме два периода… или един интервал, само че чак 33 дни интервал – невероятно е… Намираме два периода… Ами вършим обосновки, към този момент всичкото е свършено… Но би трябвало да ми окажеш помощ тука… Трябва да се намерят два или три интервала, в които да се букне, да се пусне акт 10 и акт 11, само че това би трябвало да стане безусловно до дни, ние другата седмица би трябвало да им ги дадем… в интервалите не би трябвало да има нищо правено по СМР в тези дни… добре, кой ти би трябвало тук, Мечкунов би трябвало ли ти… ревизира го, апелирам ти се, това е доста незабавен въпрос…
Г-н Банов /обръща се към чиновниците, намиращи се в кабинета/
- Нали разбрахте в този момент, до момента в който му обясних. Трябва да намерим два интервала по 15-16 дни. Няма да ги входираме в ДНСК, даваме ги в Регионалното и това е. Ако се наложи след това да се входира, той ще спомага, ще ги оправи.
РАЗГОВОР Пожарна охрана ТЕЛЕФОНА с инж. Драгомир Драганов, началник на плана от страна на изпълнителя ДЗЗД “Антична Сердика”
Г-н Банов:
- Здравей, Банов съм, зам.- министърът е... Вижте, тъй като има установени 33 дни от Министерство на регионалното развитие закъснение при осъществяване на СМР и КРР, което значи 700 000 лв. като пари, което значи, че ние би трябвало да почнем да ви съдим за наказателна клауза.
Сега - има такова предложение: намираме две по 15 - 16 дни празни, във времето обратно, в които няма в строителните бумаги вписано нищо и няма осъществяване на СМР /строително-монтажни работи/. Може да са първоначално, когато вървеше обектът. Намираме две по 15-16 дни и пускаме акт 10 и акт 11 за там, с цел да излезем от… За да я няма тази дивотия, да ви съдим и така-нататък.
Ще ви помоля за подпомагане.
Аз съм се обърнал към Атанас /строителния надзор/, несъмнено ще ви потърси и той, надзорът. Трябва да открием такива две по 15 или три десетки или две по 15 -16 дни, в които обаче няма в книжата документално, няма СМР, няма диря от СМР. Пускаме го, оформяме го акт 10 и акт 11 и в действителност излизаме от тази процедура на закъснение...
Може да е и май, може да е и юни. Когато имате…Хайде, апелирам ви се, вижте, с Атанас се свържете, намерете ги. Тук, до дни обаче би трябвало това да го създадем, другояче би трябвало да влезем в процедура ние да си желаеме неустойката за това.
господин Банов:
Мечкунов се е продал за едно вървене в Испания. Това е.
госпожа Цветанова.
- Вярно ли е?
господин Банов:
- Мечкунов, няма да се продавате за жълти стотинки.
Г-жа Цветанова
- Само за милион.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР