Журналист от Кашмир, който беше арестуван съгласно индийските закони за

...
Журналист от Кашмир, който беше арестуван съгласно индийските закони за
Коментари Харесай

Награден журналист от Кашмир по дело за свобода на печата, освободен след почти две години зад решетките

Журналист от Кашмир, който беше задържан според индийските закони за протест и антитероризъм, се завърна вкъщи в четвъртък, откакто беше освободен под гаранция след съвсем две години зад решетките.

Фахад Шах, редактор-основател на The Kashmir Walla, самостоятелен информативен бюлетин в управлявания от Индия Кашмир, беше упрекнат в издание на „ антинационално наличие “ и задържан според антитерористичните закони на страната и законите за протест от колониалната ера през февруари 2022 година Критиците споделят Случаят на Шах акцентира намаляващите свободи на печата в оспорвания район.

Индийското държавно управление стегна хватката си над Кашмир, откогато министър-председателят Нарендра Моди лиши специфичния статут на района през 2019 година и раздели някогашната страна на две съюзни територии, поставяйки я под директното ръководство на Ню Делхи.

Изцяло претендиран както от Индия, по този начин и от Пакистан, планинският район Кашмир е в епицентъра на постоянно насилствена териториална битка сред въоръжените с нуклеарно оръжие съседи повече от 70 години. Регионът е една от най-опасните горещи точки в света и де факто граница, наречена Линия на надзор, разделя региона сред Ню Делхи и Исламабад.

Индия сподели, че ходът за анулация на полуавтономията на Кашмир е бил, с цел да се подсигурява, че законите на нацията са идентични за всички жители и да се усили икономическото развиване в района, както и да се постави завършек на сепаратизма и тероризма, за които се твърди, че са били подпомагани и подбуждани от Пакистан. Въпреки това публицисти и деятели, критикуващи позицията на държавното управление, споделят, че неведнъж се сблъскват с тормоз и вероятни арести от управляващите.

В понеделник Върховният съд на Джаму и Кашмир и Ладакх разпореди освобождението му и анулира някои от обвиняванията, съгласно правосъден документ, забелязан от CNN.

В решението си от 25 страници съдът сподели, че в случай че аргументът на прокуратурата, че Шах се е опитал да „ насърчи младежта на Джаму и Кашмир да одобри насилствени средства на митинг, с цел да се отдели от Индия “, бъде признат, „ това безусловно ще преобърне наказателното право. ”

„ Това би означавало, че всяка рецензия към централното държавно управление може да бъде разказана като терористичен акт, защото достойнството на Индия е нейна безплътна благосъстоятелност “, се споделя в решението. „ Подобно предложение би се сблъскало с фундаменталното право на независимост на словото и изложение, заложено в член 19 от Конституцията. “

Арестът на Шах провокира отвращение измежду организациите за правата на медиите в и отвън Индия.

„ Арестуването на Фахад Шах демонстрира цялостното неуважение на управляващите на Джаму и Кашмир към свободата на печата и главното право на публицистите да рапортуват свободно и безвредно “, сподели тогава Стивън Бътлър, азиатската стратегия на Комитета за отбрана на публицистите.

Освен че управлява The Kashmir Walla, работата на Shah е показана в интернационалните изявления, в това число The Guardian, Time и Foreign Policy. Той беше награден с 25th Human Rights Press Awards 2021 за писане на обяснителни публикации за неговото отразяване на насилието в общността в Делхи през февруари 2020 година

Индия, с население от 1,4 милиарда души, е най-голямата народна власт в света и един от най-големите медийни пазари в света.

Но администрацията на Моди е неведнъж упреквана в сплашване на пресата, задушаване на свободата на словото и цензуриране на самостоятелни новинарски организации.

В годишния Световен показател за независимост на печата, оповестен от Репортери без граници, Индия падна от 140-то място през 2014 година - годината, когато Моди пристигна на власт - до 161 от 180 народи в тазгодишния лист. Това слага Индия под страни като Лаос, Филипините и прилежащ Пакистан.

Групата сподели, че обстановката в Кашмир е „ доста тревожна “, добавяйки, че „ репортерите постоянно са унизени от полицията и паравоенните формирования, като някои са подложени на по този начин нареченото „ краткотрайно “ задържане за няколко години “.

Сания Фаруки от CNN способства за репортажи от Ню Делхи

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР