Жури от деца и възрастни ще оценява творбите в литературния

...
Жури от деца и възрастни ще оценява творбите в литературния
Коментари Харесай

Жури от деца и възрастни ще оценява творбите в конкурса „Зелени приказки“

Жури от деца и възрастни ще прави оценка творбите в литературния конкурс за възпитаници на тематика „ Зелени приказки “, разгласен от Международен книжовен фестивал „ Варна Лит “.

Творческата конкуренция продължава до 10 май, а в нея са поканени да вземат участие възпитаници от 1 до 7 клас от всички учебни заведения на територията на община Варна.

Детско жури на състезанието ще са учениците от книжовен клуб „ Касталия “ към Общински детски комплекс – Варна, чийто началник Магдалена Маркова ще е един от членовете на журито, формирано от възрастни. Останалите оценяващи в него ще са филологът Росица Димитрова, учител по български език и литература в ПГТМД - Варна, и Милена Ташева – редактор в издателство „ Сиела “.

Задача в състезанието е основаването на авторска приказка, чийто основен воин е част от природата – планина, река, гора и други, страдащи от замърсяване, или основен герой-отпадък – опаковка, торбичка, стъклена бутилка и други, който може да бъде рециклиран. Организаторите на състезанието провокират учениците да разкрият по какъв начин виждат света през очите на природата и отпадъците - по какъв начин те съжителстват с хората и какво биха им споделили, в случай че можеха да приказват, какво биха трансформирали, в случай че имаха тази мощ - по какъв начин и за какво.

Регламентът планува съответни критерии за оценяване: придържане към тематиката, информативност - до (30%); занимателност, разказваческо майсторство - до 30%; структура (начало, среда, край) - до 20%; език (правопис, изказ, езикова приложимост, автентичност, поетичност, благосъстояние и така нататък..) - до 20%. 

Творбите се изпращат на електронен адрес: [email protected] 

Творби, постъпили след оповестения краен период, няма да бъдат обсъждани от журито. 

Най-вълнуващите приказки ще бъдат показани пред аудитория на особено събитие в края на месец май , а създателите на селектираните произведения ще имат неповторима опция за изява – техните приказки ще бъдат позиционирани на автобусни спирки в централната част на Варна през идния летен сезон, с цел да доближат допустимо по-широк кръг читатели.

Но това не е всичко – по план „ Зелени приказки “ в 25 варненски училища-участници в литературния конкурс, при започване на идната образователна година, ще бъдат инсталирани кошчета за разделно събиране на боклуци.

Конкурсът „ Зелени приказки “ е част от план „ Зелени приказки “, който се реализира с помощта на най-голямата обществено виновна самодейност на Лидл България „ Ти и Lidl за нашето на следващия ден “, в партньорство с Фондация „ Работилница за цивилен начинания ” и Български дарителски конгрес.

Повече информация за регламента на състезанието може да откриете на www.varnalit.com

ВИЗИТКИ ЖУРИ:

Литературен клуб „ Касталия “

Клуб „ Касталия “ е основан през 1996 година, като взема името на митологичния извор на вдъхновението, край чийто крайбрежия господ Аполон е обичал да сяда със своята лира и да основава своите стихове. В клуба деца от втори до дванадесети клас учат тайните на креативното писане на художествени текстове. Със своите стихотворения, приказки, разкази и есета те са завоювали стотици награди от национални състезания за литературно творчество.

ЛК „ Касталия ” издава годишно алманаха „ Докосване до Касталия ” с най-хубавите произведения на младите създатели. Освен това подкрепя издаването на независимите книги на свои ученици. От 2022 година, по самодейност на приключилите към този момент учебно заведение и под тяхна редакция, излиза и годишният алманах „ Нишката, която ни свързва “.

Магдалена Маркова

Магдалена Маркова е приключила компетентност „ Българска лингвистика “ в ШУ „ Константин Преславски “. Преподавател е по литературно творчество в Център за поддръжка за личностно развиване – Общински детски комплекс – гр. Варна. Основател е на книжовен клуб „ Касталия “, в който годишно се образоват над 60 деца и младежи от 8 до 19-годишна възраст.

Росица Димитрова

Росица Димитрова е приключила е компетентност „ Българска лингвистика “ – магистър, в ШУ „ Константин Преславски “ и компетентност „ Връзки с обществеността “ – магистър, във ВСУ „ Черноризец Храбър “. Преподавател е по български език и литература в гимназиален стадий. Участвала е като жури в състезания за креативно писане на МЛФ „ Варна Лит “.

Милена Ташева

Милена Ташева е редактор в най-голямото българско издателство „ Сиела “ от 2021 година Представя себе си на първо място разпален четец. Ненаситната ѝ обич към книгите я води в света на книгоиздаването, където натрупва съвсем десетгодишен опит в маркетинга и връзката на книги. Повече от 15 години написа за книгите, които обича, и оказва помощ за построяването на „ Аз чета “ – най-голямата българска онлайн медия за книги и четене.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР