Жудит Годреш ще произнесе реч за сексуалното насилие на церемонията

...
Жудит Годреш ще произнесе реч за сексуалното насилие на церемонията
Коментари Харесай

Френска версия на #MeToo: Aктриси обвиниха именити режисьори в сексуално и физическо насилие

Жудит Годреш ще произнесе тирада за половото принуждение на церемонията за връчването на премиите " Сезар "
Френски актриси, които настояват, че са били жертви на полово и физическо принуждение от страна на десетилетия по-възрастни от тях режисьори, хвърлят светлина върху отблъскващата страна на промишлеността в страната, до момента в който френското кино се радва на вниманието на премиите " Оскар ", съобщи Асошиейтед прес.

Последната стъпка в придвижването #MeToo може да бъде направена на премиите за френско кино, които ще бъдат връчени довечера в Париж. Местни медии оповестяват, че Жудит Годреш ще произнесе тирада за половото принуждение на церемонията за връчването на премиите " Сезар " - френската версия на " Оскар " -ите, която се излъчва онлайн по малкия екран. Тя към този момент изпрати мощно обръщение към обществеността с последните си изявленията, в които осъди " омертата " в промишлеността, отбелязва Асошиейтед прес.

Това се случва в миг, когато френското кино се чака да блесне на церемонията по връчването на премиите " Оскар " в Лос Анджелис през март с драмата " Анатомия на едно рухване " на режисьорката Жустин Трие. Годреш, която е на 51 години, е добре позната на френските киномани. Наскоро тя упрекна двама режисьори в обезчестяване и полово посягане, когато е била тийнейджърка. Актрисата публично подаде тъжба по-рано този месец, заяви прокурорът на Париж.

Годреш упреква режисьора Беноа Жако, с който е имала шестгодишна връзка, почнала, когато е била на 14 години, в обезчестяване и физическо принуждение. Жако, прочут режисьор във Франция, е с 25 години по-възрастен от нея. Тя упреква и различен режисьор - Жак Доайон, в полово посягане, до момента в който е режисирал филм, когато тя е била на 15 години. Доайон е с 28 години по-възрастен от нея. И двамата режисьори отхвърлят обвиняванията на актрисата.

В изявление за радио " Франс ентер " по-рано този месец Жудит Годреш споделя, че в никакъв случай не е била привлечена от Жако, " само че в последна сметка се оказах с него, в леглото му, и бях негова брачна половинка дете ". Годреш и Жако се срещат през 1986 година на снимачната площадка на продукцията " Просяци ".

" Бях индоктринирана, все едно се бях включила към фракция ", споделя тя. Според нея връзката им е била белязана от принуждение, затваряне и надзор. По-рано Годреш споделя за връзката си с Жако, само че без да го посочва, в автобиографично телевизионно предаване " Икона на френското кино ", излъчено през декември.

Тя беше измежду актрисите, които през 2017 година проговориха против американския кино продуцент Харви Уайнстийн, когато стартира придвижването #MeToo, обвинявайки го в полово посягане, когато е била на 24 години. Пред в. " Монд "

съобщи, че " не се усеща директно обиден " от обвиняванията на Годреш, в която по думите му се влюбил по това време. Той отхвърля да е злоупотребявал с власт.

В изказване за Агенция Франс Прес Доайон съобщи, че " справедливата идея не оправдава случайни доноси, подправени обвинявания и неистини ". След обвиняванията на Годреш и други актриси взеха решение да проговорят, напомня Асошиейтед прес.

41-годишната Изилд Льо Беско упрекна Жако в " психическо и физическо принуждение " по време на връзката си с него. Тя почнала, когато актрисата била на 16 години, а той - на 52. Тя също по този начин упреква Доайон, че е избрал друга нейна колежка за роля, която е трябвало да получи, тъй като е отказала половите му задатъци, отбелязва Асошиейтед прес.

Друга актриса, 45-годишната Анна Муглали, пък упрекна Доайон в полово принуждение през 2011 година

По-рано френската кино промишленост беше разтърсена от обвинявания в полово принуждение против артиста Жерар Депардийо, написа Българска телеграфна агенция.

През 2020 година по време на церемонията по връчването на премиите " Сезар " бяха проведени митинги от деятели за правата на дамите, защото режисьорът Роман Полански получи задочно премията за най-хубав режисьор.

Актрисата Адел Енел, която споделя за хипотетично полово посягане от страна на различен френски режисьор при започване на 2000 година, когато е била на 15 години, напусна залата.

Полански се търси в Съединени американски щати, откакто е упрекнат в обезчестяване на 13-годишно момиче през 1977 година, напомня Асошиейтед прес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР