Жрицата на Делфи, Пития, е една от най-известните пророчици на

...
Жрицата на Делфи, Пития, е една от най-известните пророчици на
Коментари Харесай

Жрицата Пития – пророчица или наркоманка?

Жрицата на Делфи, Пития, е една от най-известните пророчици на древността. Преди 2000 години тя е била обожествявана от всички, от ръководещия клир до най-обикновените селяни.

От началото на 8 век Пития сама се афишира за пророк. Тя приказва с боговете и по-специално с Аполон. Известна с пророчествата си, тя ги предава по мистериозен и лиричен метод. Хора от всички краища на Гърция и даже Европа пътували до Делфи, с цел да зададат въпросите си.

Докато Пития обмисляла пророчествата си, тя дъвчела лаврови листа, вдишвала изпарения от пукнатините на подземна пещера и пиела водите от близкия извор. След това изпадала в транс и давала отговори на посетителите. Пророчествата ѝ стават толкоз известни, че след земетресението, което раздрусва Родоския исполин, народът отива при Пития, с цел да я попита дали да възвърне колоса. Тя им не разрешава, а те вземат решение, че рухването му е вследствие на божествения яд.

Атиняните отиват при Пития и преди Битката при Саламин. Пития им вещае погром, който може да бъде избегнат посредством дървена стена. Атиняните вземат решение, че става въпрос за дървени кораби.

По-известно от самите предсказания на Пития е единствено положението, в което изпадала. В античните текстове се приказва за способността ѝ да приказва с боговете. Изследователите обаче допускат, че прогнозите ѝ са подбудени от използването на халюциногени.

 Жрицата Пития – пророчица или наркоманка?

Пития е употребила лаврови листа, само че те и до през днешния ден се употребяват в готвенето. Това изключва опцията те да са били причина за трансът ѝ. Водата от извора също не може да е причинявала халюцинации, защото хората, живеещи наоколо, също пиели от нея. Остават само изпаренията от пещерата.

През 2001 година екип от учени открива съществуване на етилен в изпаренията. Ако бъде вдишван в огромни количества, той може да докара до халюцинации. Това обаче не изяснява по какъв начин всички пророчества на жрицата са се оказвали самата истина.

Дори това да е била причина за невероятното ѝ държание, никой не може да изясни по какъв начин халюцинациите и думите на Пития постоянно се оказвали същински оракулски. Може би в никакъв случай няма да разберем отговорът на този въпрос.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР