JPMorgan ще плати на Американските Вирджински острови 75 милиона долара за уреждане на делото на Епщайн

...
JPMorgan Chase постигна споразумения с Американските Вирджински острови (USVI) и
Коментари Харесай

JPMorgan Chase постигна споразумения с Американските Вирджински острови (USVI) и бившия изпълнителен директор Джес Стейли за разрешаване на дела за секс трафик от страна на опозорения финансист Джефри Епщайн, като до голяма степен разреши скандал, който тежеше на най-голямата американска банка от месеци.

Споразуменията приключват последните съдебни спорове в една сага, включваща жени, които казаха, че Епщайн ги е малтретирал сексуално, и която замеси някои от най-влиятелните фигури в света на финансите и бизнеса.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента Очаква се Глазгоу да одобри първата официална стая за употреба на наркотици в ШотландияАлекс Хонолд: Опълчвайки се на височини, променяйки светаЗлато, оръжие, Египет – ще повдигне ли обвинение Американски сенатор?Войната в Украйна ускори света по пътя към нулеви нетни емисии: Докладкрай на списъка

JPMorgan каза, че споразумението му за 75 милиона долара с USVI включва 30 милиона долара за подкрепа на благотворителни организации, 25 милиона долара за укрепване на правоприлагането за борба с трафика на хора и 20 милиона долара за адвокатски хонорари.

Условията на споразумението на банката със Стейли са поверителни.

През юни JPMorgan се съгласи да плати 290 милиона долара, за да разреши искове от десетки обвинители на Епщайн.

Епщайн беше клиент на JPMorgan от 1998 г. до 2013 г., когато банката прекрати отношенията им.

„Въпреки че споразумението не включва признаване на отговорност, фирмата дълбоко съжалява за всяка връзка с този човек и никога не би продължила да прави бизнес с него, ако вярваше, че той използва банката по някакъв начин, за да извърши отвратителните си престъпления, “, каза JPMorgan.

Генералният прокурор на USVI Ариел Смит каза, че споразумението е „историческа победа за оцелелите и за държавното правоприлагане и трябва да алармира Уолстрийт относно отговорностите на банките съгласно закона за откриване и предотвратяване на трафика на хора“.

Адвокатите на Стейли не отговориха веднага на исканията за коментар.

Процесът беше насрочен за 23 октомври.

Епщайн почина през август 2019 г. в затворническа килия в Манхатън, докато чакаше съдебен процес за сексуален трафик. Съдебният лекар на Ню Йорк определи смъртта му като самоубийство.

Недостатъци в надзора

През юли USVI заяви, че иска JPMorgan да плати най-малко $190 милиона, включително $150 милиона гражданска глоба, и вероятно много повече, за да разреши делото.

USVI каза, че JPMorgan поддържа Епщайн като ценен клиент дори след ареста му през 2006 г. по обвинения в проституция и свързаното с това признаване на вина две години по-късно и каза, че някои банкови служители са поддържали връзка с него дълго след като е бил уволнен.

И двата съдебни дела разкриха недостатъци в надзора на JPMorgan върху клиентите, включително много комуникации, в които служители настояваха банката да спре да прави бизнес с Epstein.

Споразумението във вторник разрешава рядък проблем с връзките с обществеността за Джейми Даймън, който е главен изпълнителен директор на JPMorgan от 2006 г.

Даймън свидетелства под клетва през май, че едва е чувал за Епщайн до ареста на финансиста през юли 2019 г.

JPMorgan твърдеше, че USVI също е виновен за това, че е позволил сексуалния трафик на Епщайн, като му е предоставил данъчни стимули и се е отказал от изискванията за наблюдение, в замяна на пари и подаръци на местни служители, включително бивша първа дама.

Епщайн е притежавал два частни острова на територията, включително един, за който се твърди, че е купил, за да попречи на другия да шпионира неправомерното му поведение.

Миналия ноември USVI постигна споразумение за най-малко $105 милиона с наследството на Епщайн.

Deutsche Bank, на която Епщайн беше клиент от 2013 до 2018 г., през май постигна споразумение за 75 милиона долара с жени, които казаха, че Епщайн ги е малтретирал сексуално.

Стейли напусна JPMorgan през 2013 г. и по-късно прекара шест години като главен изпълнителен директор на Barclays.

JPMorgan искаше той да покрие загубите й в другите две съдебни дела и да го накара да се лиши от осем години заплата.

Стейли изрази съжаление за приятелството си с Епщайн и отрече да знае за неговия сексуален трафик.

Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР