Животозастрахователи, пенсионни институции, банки и инвестиционни дружества ще могат да

...
Животозастрахователи, пенсионни институции, банки и инвестиционни дружества ще могат да
Коментари Харесай

Как можем да получим четвърта пенсия?

Животозастрахователи, пенсионни институции, банки и капиталови сдружения ще могат да оферират четвърта у нас. Това ще стане с въвеждането на паневропейския личен пенсионен артикул, прочут като регламента РЕРР, който ще влезе в действие през март идната година, предава.

Регламентът вкарва уеднаквен за рамките на Европейския съюз пенсионен артикул. „ Целта е да се даде спомагателна опция за икономисване за пенсия “, разяснява пред изданието изпълнителният шеф на една от животозастрахователните компании у нас Станислав Димитров. „ Този нов вид артикул е структуриран по този начин, че да дава на клиентите повече благоприятни условия за избор и да им обезпечава повече конкурентни артикули при опазване на висока степен на потребителска отбрана ”, разясниха и от едно от пенсионноосигурителните сдружения у нас, допълвайки, че задачата е „ РЕРР да бъде елементарен, еластичен, съвременен и разходо-ефективен артикул ”.
 Актуализирана е електронната услуга на Национален осигурителен институт за пресмятане на планиран размер на пенсията Актуализирана е електронната услуга на Национален осигурителен институт за пресмятане на планиран размер на пенсията
Допълнена версия на електронната услуга „ Изчисляване на планирана пенсия “ е дейна на интернет страницата на Националния о...

Всъщност РЕРР е доста сходен на настоящия непринуден пенсионен фонд, който се предлага у нас под формата на трета пенсия. „ PEPP ще бъде в допълнение на това, което имаме. Сред огромните му преимущества е това, че ще бъде уеднаквен за целия Европейски Съюз, т.е. ще бъде следен, и тъй като задачата на Европейски Съюз е да бъде по-достъпен, той ще е на по-ниска цена от съществуващите артикули “, изясни Димитров. Съответно разноските като такси и удръжки не трябва да надвишават 1% от акумулирания капитал на година.

Друго преимущество на паневропейския личен пенсионен артикул е, че той ще се предлага с няколко гаранции. Така да вземем за пример гаранцията на импортираните суми дава сигурност, че в случай че внасяме по 100 лева месечно за 20 години, то в края на интервала ще имаме не по-малко от 25 000 лева по партидата. „ РЕРР доставчиците могат да оферират до шест капиталови портфейла. Всички те би трябвало да се основат въз основата на планувана гаранция или техника за намаляване на риска. Гарантирането може да бъде под формата на консервативна капиталова тактика или на капиталова тактика, обвързана с виталния цикъл. Гаранциите по линия на капиталовата алтернатива по дифолт би трябвало да покриват най-малко направените вноски през осигурителния интервал след приспадане на всички такси и удръжки. Гаранциите биха могли да покриват също таксите и удръжките, както и цялостно или отчасти покритие против инфлацията ”, разясниха от пенсионната компания.

„ При прекачване сред РЕРР снабдители, прехвърлящият снабдител ще може да удържи такси, само че не повече от 0.5% от паричния еквивалент на трансферираните активи. Държавите членки могат да дефинират и по-ниски такси, в случай че разрешават по-чести прехвърляния. Приемащият снабдител може да начисли само действителните административни и трансакционни разноски по прехвърлянето ”, споделиха още от пенсионноосигурителното сдружение. Освен това паневропейският пенсионен артикул ще може да се предлага напълно цифрово, т.е. самата покупка ще е онлайн, с което ще се улесни достъпът за закупуване.

И въпреки всичко при въвеждането на РЕРР пораждат няколко въпроса. На първо място в другите страни-членки може да се наложат законодателни промени, с които да се позволи на финансовите институции да оферират пенсионния артикул. „ При нас ще се наложат промени в Кодекса за обществено обезпечаване, може да се наложат и секторни промени в законодателството на банките и на ръководещите сдружения “, счита специалистът. От друга страна, опцията за по-евтина спомагателна пенсия може да провокира отлив от доброволните фондове. „ Не е ясно до каква степен това ще се случи, защото доброволните фондове са познати на хората от към 27 години насам, до момента в който РЕРР е оригиналност и не е ясно какъв брой компании ще го оферират “, разяснява още Димитров. Самият артикул не е наложителен нито за институциите, нито за клиентите, по тази причина и не се знае какъв брой сдружения ще стартират да го оферират. Възможно е и да се появят задгранични компании у нас, които да показват РЕРР на пазара, само че тук също се появяват редица въпроси преди този момент да се случи, един от които е какво ще е данъчното облагане. Към момента то е народен прерогатив. „ Ето за какво страните членки са тези, които би трябвало да решат дали РЕРР ще употребява някакви данъчни облекчения. Вследствие на това на този стадий РЕРР Регламентът не третира въпроса с такива тласъци ”, споделят още от сдружението.
 Как ще се пресмята втората пенсия? Как ще се пресмята втората пенсия?
Размерът на вторите пенсии на обезпечените в частни пенсионни фондове ще се дефинира по едни и същи формули от всички сдружения. Формули...

При догадка, че към този момент имаме спестени пари в непринуден пенсионен фонд, то не се знае дали ще можем да ги прехвърлим към паневропейския артикул. „ Това не е ясно и не е предмет на европейското законодателство, а по-скоро би трябвало нашето законодателство да го уреди “, сподели още Димитров.

Всъщност концепцията за уеднаквен европейски артикул за пенсионно икономисване не е нова. Работата на Еврокомисията по PEPP стартира още през 2011 година, а задачата е да се усилят отделените пари за пенсия. „ В Съединени американски щати и Япония имат добре развити финансови пазари, а в Европа не е по този начин. За да имаш такива пазари, би трябвало да имаш дълготрайни пари. В Европейски Съюз имаме малко дълготрайни спестявания, по тази причина и едната цел е да се акумулират повече такива пари. Втората цел е да излязат парите от банките, които имат свръхликвидност, а това е неефективно за европейските стопански системи “, приключва Димитров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР