Животоподдържащи инсулини отново липсват в аптеките. До омбудсманa са подадени

...
Животоподдържащи инсулини отново липсват в аптеките. До омбудсманa са подадени
Коментари Харесай

7 вида инсулин и над 20 други лекарства за диабет липсват в аптеките

Животоподдържащи инсулини още веднъж липсват в аптеките. До омбудсманa са подадени десетки тъжби, по които Диана Ковачева упорства да се извършат незабавни инспекции, както и да се вземат ограничения по премахване на пропуските.

" Инсулин има, само че избрани инсулини ги няма - 7 типа липсват сега. Тези инсулини не липсват занапред, дори се усилват като брой. Те се изнасят и това е повода. Влизат в листата на изнесените медикаменти, източникът е ИАЛ ", съобщи ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов в студиото на " България заран ".
По думите му казусът е, че има изчезнали над 20 други медикаменти за диабет, които са също по този начин значими за болните, измежду тях са оземпик и рибелсус. Има и медикаменти за диабет, които не се изнасят. При едните има интерес и са регистрирани в съответната страна, по тази причина се изнасят - най-често за Германия, стана ясно от думите на госта.
" Румъния изнася даже повече от България, пазарът там е по-голям. Но такива дефицити като в България не се образуват. В Австрия 217 медикаменти са дефицитни за предишния месец, от които единствено 7 съответстват с дефицитните в България. Няма нито един инсулин, който да липсва в Австрия. Твърденията, че имаме общи проблеми в цяла Европа и те са свързани с веригите за доставки, са правилни единствено за Западна Европа, само че не и за България ", изясни Костов пред Bulgaria ON AIR.

За наслада, множеството диабетици имат запаси, които пазят за такива случаи. Разменят си медикаменти в групите, записват се и обикалят аптеките, добави ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки.

Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули не работи, твърди Николай Костов.

" Твърде малко медикаменти влизат в този забранителен лист. Инсулинът не влиза прекомерно постоянно в листата. Липсващите медикаменти по лекарско наставление са близо 400. Няма по какъв начин всички да влязат в СЕСПА. Това се отнася и за изнасяните медикаменти. Самата СЕСПА би трябвало да се промени, някогашният министър Меджидиев го разбра ", разяснява той.

Според Костов никой и нищо не пречи за изнасяне на медикаменти от складовете у нас и медикаментите се изнасят безпроблемно.

" Пациентите са наясно и знаят, че ние не сме отговорни. Понякога има кавги, тъй като и те са изнервени. Все отново животът им е обвързван с тези медикаменти ", приключи ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР