Животните от впряга на Дядо Коледа не се присмиват на

...
Животните от впряга на Дядо Коледа не се присмиват на
Коментари Харесай

Защо елените от впряга на Дядо Коледа не се смеят на червения нос на Рудолф?

Животните от впряга на Дядо Коледа не се присмиват на аления нос на Рудолф , тъй като както всички северни елени не виждат аленото , заяви Прес асосиейшън.
 
Учени от университета на Ексетър откриха, че северните елени нямат в очите клетките, които служат за разграничаване на аления цвят. Същото важи и за оранжевия цвят. Това значи, че Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър, Блитцен и Рудолф не могат да видят и оставените за тях моркови.
 

" Северните елени не могат да виждат алена светлина, нито разграничават алено, оранжево и зелено ", споделя проф. Мартин Стивънс. " Затова те не могат да видят нито аления нос на Рудолф, нито оранжевите моркови ", прецизира той.
 

Приятелите на Рудолф обаче имат ултравиолетово зрение , с което разграничават лишеите, скрити под снега в Арктика, и даже могат да видят вълци или други хищници, тъй като козината гълтам ултравиолетовата светлина , а снегът я отразява. " Белият вълк, който за нас е със защитна багра, се откроява ясно в очите на северните елени ", коментира проф. Стив Мартин.
 

Като се изключи ултравиолетовото зрение, очите на северните елени са като на кучетата. Те също не могат да разграничават алено, оранжево и зелено, споделя проф. Стивънс, който дружно с сътрудниците си изследва зрението на животни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР