В последните години на нашата коледна трапеза все по-често присъства

...
В последните години на нашата коледна трапеза все по-често присъства
Коментари Харесай

Щолен

В последните години на нашата коледна софра все по-често участва един обичаен за Германия сладкиш - коледният щолен. Неговата история е изпълнена с любопитни обстоятелства. Ето някои от тях:

Щолен за първи път бил създаден, като коледен сладкиш, през 1427 година в Саксонския кралски двор .

Според легендата формата му изобразява новородения Исус Христос , повит в пелени.

В началото той се приготвял единствено от брашно, квас и вода, поради коледните пости. Така обаче нямал доста усет. Затова управниците на Саксония се обърнали публично към папата, с цел да разреши потреблението на масло вместо сурогат.

Петима папи трябвало да се сменят на престола, до момента в който най-накрая през 1490 папа Инокентий VIII разрешил щоленът да се подготвя с масло. Това позволение е известно като „ Масления указ “ .

През 1730 година Август II Силният, електор на Саксония, поръчал на пекарите 1,7- тонен щолен, с който да нахрани всички жители. Специално за това построили голяма фурна, а в следствие бил изкован и голям нож, с цел да се разреже. Голямата пещ, в която бил опечен, била нагрявана 8 дни.
 щолен iStock/Getty Images
Днес коледният щолен съдържа нарязани на ситно сушени или захаросани плодове, ядки, ароматни подправки и е затрупан от горната страна с кристална или пудра захар или с глазура от разрушени белтъци и захар.

От 1994 година насам в Дрезден се организира фамозния “Щоленфест ” , на който се изяжда по един голям коледен щолен на площада.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР