Коледа Голям празник е. Ето какво се прави днес Един

...
Коледа Голям празник е. Ето какво се прави днес Един
Коментари Харесай

Голям празник е. Ето какво се прави днес

Коледа Голям празник е. Ето какво се прави през днешния ден Един от огромните философи и писатели на раннохристиянската черква Василий, наименуван Велики още приживе, бил талантлив и с пророческа мощ  Христо Боснев 1 януари 2020, 07:59  Голям празник е. Ето какво се прави през днешния ден
Голям празник е. Ето какво се прави през днешния ден
 Последният ден от годината и поверията, които ще ви донесат шанс
Последният ден от годината и поверията, които ще ви донесат шанс
 Днес
Днес " се затваря кръгът " на остарялата година, именици са...
 Банички с шансове, щастлива коледна рецепта
Банички с шансове, щастлива коледна рецепта
 Кой е измислил украсяването на елхата
Кой е измислил украсяването на елхата
 Честито Рождество Христово! Ето кои имат имен ден
Честито Рождество Христово! Ето кои имат имен ден
 Най-известната коледна ария не е на Марая Кери
Най-известната коледна ария не е на Марая Кери
 Посрещаме Бъдни вечер, а имен ден честват...
Посрещаме Бъдни вечер, а имен ден честват...

началото на новата година Православната черква празнува две събития. На 1 януари се отбелязва Обрезание Господне и се уважава паметта на Свети Василий Велики.

Празникът Обрезание Господне напомня обрязването на младенеца Исус на осмия ден след раждането му. Този акт се прави от евреите като знак на завета (договора) с Бог.

С този празник приключва осемдневният церемониален цикъл на Рождество Христово.

Свети Василий Велики е бил популярен църковен преподавател, християнски мъдрец, мъдрец и публицист - един от тримата космополитен православни учители, изявен съперник на арианската разкол. Василий е бил свещеник на град Кесария в малоазийската провинция Кападокия.

Най-известното от неговите творби е "Шестоднев ".

През Златния век на старобългарската книжовност Йоан Екзарх превежда "Шестоднев " на български език. Заради примерния си живот и висока осведоменост Свети Василий Велики е уважаван дружно със Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст като един от тримата велики светители и учители на православната черква.

На Василий Велики принадлежи и концепцията за дейното състрадание и добротворство като израз и реализация на Христовия закон на любовта и прошката. Той провежда и първия благотворителен отшелнически център в Кесария, в който негови ученици дават безплатна помощ на заболели и страдащи.

Още приживе Василий е наименуван от съвременниците си Велик. На погребението му се стича цяла Кесария. След гибелта му църквата го канонизира за светец и празнува паметта му в деня на неговата кончина.

Васильовден, Василица или Сурваки е зимен празник, прочут в цялата етническа територия на българите.

Отличава се с богата празнична обредност. Свързан е с значим преломен миг в природата - деня на зимното слънцестоене, което го прави подобаващ за разнообразни гадания и обреди. Те могат да се обособят в четири съществени групи - обредна софра, ладуване, сурвакане, дружини с маскирани лица.

Вечерята против Нова година е втората кадена вечеря.

За празничната софра на Васильовден се коли петел.

Също по този начин богата, както и на Бъдни вечер, трапезата се отличава с блажни ястия. В обредната софра има баница или пита с пара, в която се поставят дрянови клончета, наречени на домашните животни, здравето, къщата и благосъстоянието. Хлябът постоянно повтаря пластичната декорация и названията на някои от коледните хлябове, да вземем за пример - боговица.

След прекадяването на трапезата с въглен, подложен на керемида, най-възрастният в дома подвига високо питата, разчупва я и я раздава на всички по ред на възрастта им. Тавата с баницата се завърта три пъти, всеки взима падналото се пред него парче с шанс. Останалото от баницата се пази "за Богородица ". Първият залък момите и ергените поставят под възглавницата си, вярвайки че който сънуват, той ще е бъдещият им брачен партньор или брачна половинка.

Около огъня се гадае за идни сполуки през новата година.

Белязани с конец листа от бръшлян се оставят под стряхата през нощта в паничка с вода. Сутринта гадаят съгласно това чие листо е свежо или увехнало. С вода, в която е натопен дрян, дами и моми мият косите си, с цел да са здрави и лъскави. След прибирането на трапезата се резервират суровото жито, орехите и недогорялата свещ, както и палешникът с пепелта от предходната кадена вечеря.

Преди разсъмване стартира обичаят сурвакане.

Той е най-характерният за Нова година бит, прочут в цялата страна. По смисъл е благопожелание и обредно обезпечаване на здраве посредством допиране със сурова /най-често дрянова/ пръчка, и то точно при започване на годината. Сурвакарите са момчета до 14-годишна възраст.

Събрани на групички от по няколко деца, те обхождат домовете на своите близки и съседи, като стартират от своя дом. Всяко дете носи свежо откършена и украсена пръчка, която има особено наименование - сурвакница, сурвачка, суровакница, василичарка. Нейната декорация, обвързвана постоянно с главния за даден регион занаят, е прекомерно разнообразна - преплетени клончета, нанизи от пуканки, разнородни вълнени конци, дребни кравайчета.

Децата удрят със сурвачката всеки член от фамилията, започвайки от най-възрастния. Днес имен ден честват Васил, Василка, Василена, Веселин, Веселина.
  банер пари Снимка:.html " class= " googleResponsive " height= " 400 " width= " 100% " frameborder= " 0 " scrolling= " no " >

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Христо Боснев имен ден празник Васильовден 2020
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР