Животът пише най-невероятните истории. Като тази за американския затворник Кристофър

...
Животът пише най-невероятните истории. Като тази за американския затворник Кристофър
Коментари Харесай

Невероятна история: Убиец реши от затвора древна задача от времето на Евклид

Животът написа най-невероятните истории. Като тази за американския пандизчия Кристофър Хевънс . Докато излежава присъда за ликвидиране, Хевънс развива забележителни математически умения. И съумява да реши един античен проблем. споделя:

Кристофър Хевънс е на 40. И излежава присъда за ликвидиране. Дълги години животът му е низ от провали - прекъсва учебно заведение, потегля по кривия път, не съумява да си откри работа и става наркозависим. А откакто прави ликвидиране, Хевънс е наказан на 25 години отнемане от независимост, от които му остават още 16.

Новият живот на Кристофър Хевънс

В пандиза обаче животът му се прекатурва, откакто открива пристрастеността си към математиката . Зад решетките Хевънс стартира самичък да учи основите на висшата математика. Трудно начинание - само че не поради самата математика, а тъй като управата на пандиза отхвърля да му достави поръчаните от него книги и учебници. Но Хевънс намира решение: дава обещание да дава уроци по математика на останалите пандизчии и по този начин си обезпечава достъп до нужните му книги.

Скоро обаче основите на висшата математика към този момент не съставляват никакво предизвикателство за Хевънс. И по тази причина той взема решение да помоли едно профилирано издателство да му изпрати няколко издания на реномираното списание „ Annals of Mathematics ". В писмото си пандизчията написа, че числата са неговата задача, само че няма с кого да си приказва за математика.

Един помощник на издателството взема решение да покаже писмото на своята партньорка Марта Черути, която на собствен ред го препраща на татко си - италианския професор по математика Умберто Черути. Професорът е скептично надъхан, само че поради щерка си въпреки всичко взема решение да отговори на пандизчията. За да го изпита, професорът му слага и една задача, обвързвана с проблем от Теорията на числата - така наречените верижни дроби, над които е размишлявал още древногръцкият математик Евклид.

След известно време италианският професор получава писмо по пощата, което съдържа една безпределно дълга математическа формула . След като с компютър ревизира изчисленията, Черути с изненада открива, че пандизчията, въоръжен единствено с хартия и писалка, е решил вярно прастария математически проблем. Това слага началото на тяхното съдействие: Черути оказва помощ на Хевънс да формулира вярно своето доказателство, след което двамата го разгласяват в „ Journal Research in Number Theory ".

Клуб на затворниците-математици

Междувременно Хевънс съумява да завоюва за математиката доста свои съкилийници. В пандиза честват даже така наречения „ Ден Пи ", наименуван на цифрата 3,14 , а на едно от тържествата участва и професор Черути.

През оставащите му 16 години зад решетките Хевънс желае да се посвети и на други математически проблеми. Науката е метод да изплати своята виновност пред обществото, обобщава Марта Черути диалозите си с Хевънс, който ѝ доверил, че откакто излезе от пандиза, желае наложително да следва математика.

Нищо чудно до тогава неговата невероятна история да бъде видяна и от Холивуд. Защото животът в действителност написа най-хубавите истории.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР