Животът на Лорета Жанета Веласкес е живот на приключения, обрати

...
Животът на Лорета Жанета Веласкес е живот на приключения, обрати
Коментари Харесай

Лорета Веласкес, която се престори на мъж, за да се бие редом със съпруга си

Животът на Лорета Жанета Веласкес е живот на завършения, обрати и завои. Тя е родена при започване на 19 век, а когато идва време за Гражданската война в Съединени американски щати по-късно, тя се маскира и се бие като мъж боец от Конфедерацията по време паралелно със брачна половинка си. По-късно написа книга, която в детайли разказва живота й с истории за съответни събития. Оттогава претенциите и изказванията й са сложени под въпрос, само че точно тази тайнственост способства за аурата към Лорета Жанета Веласкес.

 First Battle of Bull Run Kurz & Allison (cropped)

Лорета твърди, че е родена на 26 юни 1842 година в Хавана, столицата на Куба. Тя е най-малкото от шест деца, татко й е чиновник на испанското държавно управление, а майка й има френско и американско родословие, като щерка на богат американец и френски морски офицер. Баща й има плантации както в Мексико, по този начин и в Куба. Той се отдръпва от работата си в Куба и се мести дружно със фамилията в огромен парцел в Тексас, който по това време е част от Мексико. Малко след идването им стартира мексиканско-американската война, която провокира надълбоко вкорененото възмущение на татко й към Съединени американски щати. Той се причислява към мексиканската войска и се мести отново със фамилията си в Уест Индис, с цел да е по-далеч от заплаха.

Имуществото им, което не е унищожено от войната, е предадено на Съединени американски щати като част от съглашение за преустановяване на спора. Естествено, татко й няма да живее под ръководството на Щатите и по тази причина се реалокират за следващ път – в Пуерто де Палмас, Мексико.

Тук той прави положение от търгувия.

Като част от възпитанието си, Лорета е обучавана от британска гувернантка и прекарва известно време в Ню Орлиънс. Семейството й подсигурява, че тя е отгледана като културна жена и с вярното отношение, предстоящо от младо момиче по това време. В последна сметка фамилията й я урежда да се омъжи за младо испанско момче; съществуването на обич един към различен не е взето под внимание.

Лорета обаче има интерес за завършения и желае повече от живота, в сравнение с да прави това, което се очакваше от нея. Тя разклаща връзката със фамилията си, като бяга с офицер от американската войска на име Джон Уилямс. Понеже не може да се върне при фамилията си, Лорета се мести със брачна половинка си, като се причислява към него, когато той е командирован на разнообразни места.

Те имат три деца дружно, само че губят всички трагично още в ранна детска възраст. Тази обстановката обаче я стимулира да продължи приключенския живот, който постоянно е желала.

 Abraham Lincoln by Mathew Brady, 1860

Когато Гражданската война стартира през април 1861 година, Уилямс минава от армията на Съединени американски щати в армията на Конфедерацията. Виждайки страхотна опция за завършения, още повече паралелно до любовта си, Лорета предлага да се причисли към брачна половинка си във войната, преоблечена като мъж. Уилямс обаче не е по никакъв начин склонен с проекта.

Не приемайки „ не “ за отговор, Лорета изчаква брачният партньор й да замине за войната, след което се снабдява с две униформи на Конфедерацията и трансформира името си на Хенри Т. Буфорд. Тя прекарва четири дни, в които съумява да набере 236 мъже от Арканзас и ги завежда при брачна половинка си в Пенсакола, Флорида.

Уилямс е впечатлен и разрешава на Лорета да се причисли към него. Но още веднъж щеше да ги застигне нещастието. Уилямс е погубен при случай по време на подготовка с хората си.

Вече овдовяла, Лорета към този момент не желае да бъде с новобранците си и се насочва към Вирджиния, където ще усети за първи път борба. Тя взе участие в Първата борба при Бул Рън, която приключва с победа на Конфедерацията.

След борбата тя се разочарова от лагерния живот и отношението към врага от ръцете на своите приятели, тъй че захвърля мъжката си дегизировка и се насочва към Вашингтон. Там тя ще поеме ролята на разузнавач на Конфедерацията, научавайки секрети от остарял другар на Уилямс от Съюза. По време на престоя си във Вашингтон Лорета твърди, че се е срещала с президента Ейбрахам Линкълн.

Тя се връща на юг, като още веднъж облича мъжката си униформа и се бори в обсадата на Форт Донелсън. Ранена е в борбата, само че маскировката й не е разкрита. Когато по-късно е ранена още веднъж, от невзривен снаряд, доктор открива, че тя в действителност е жена, което я кара да избяга.

През останалата част от войната тя продължава приключенията си, като облича маскировката си сред шпионската задължения, и се омъжва за офицер, който скоро обаче умира. В един миг Лорета даже е наета да търси себе си…

След войната Лорета възвръща контакта с брат си и обикаля Европа с него, преди да се върне в Съединени американски щати. Омъжва се още два пъти и ражда наследник.

Тя разгласява книга през 1876 година, в която в детайли разказва приключенските си подвизи. В интродукцията на книгата споделя, че не я е пуснала, с цел да печели от войната, а с цел да се грижи за детето си. Почти незабавно след публикуването й достоверността на нейното наличие е подложена на рецензии. Дори през днешния ден се водят диспути за това какъв брой, в случай че изобщо има такива, от изказванията твърденията на Лорета в действителност са се случили. Смята се, че някои детайлности в книгата са прекомерно точни за някой, който не е бил там, до момента в който други, които са били тук-там, които тя твърди, че е посещавала, отхвърлят ​​присъствието й.

Истината за живота на Лорета евентуално в никакъв случай няма да се разбере, само че това създава единствено още тайнственост и страсти за нас.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР