Животът е твърде кратък, за да се притеснявате за всяка

...
Животът е твърде кратък, за да се притеснявате за всяка
Коментари Харесай

Сиропиран сладкиш Марбея

Животът е прекомерно къс, с цел да се притеснявате за всяка поета калория, а и този сладкиш несъмнено си заслужава

Необходими Продукти

● яйца - 3 бр.
● белтък - 1 бр.
● захар - 130 г
● кисело мляко - 300 г
● олио - 80 мл (или зехтин)
● брашно - 4 с.л. с връх
● лешници - 3 - 4 с.л. смлени
● портокал - 1 бр. тънко настъргана кора
● грис - 250 г
● бакпулвер - 1/2 пакетче (5 г)

За сироп


● вода - 750 мл
● захар - 500 г
● портокал - 1 бр. кората
● ромова есенция - 3 капки

Начин на подготвяне

Приготвяме сиропа, като слагаме водата, портокаловата кора и захарта на мощен огън. Щом закъкри, понижаваме огъня на сдържан, варим 10 минути и отстраняваме. Прибавяме капките ромова есенция и оставяме сиропчето да се охлади, като през това време се заемаме със тестото за сладкиша.

Разбиваме яйцата, белтъка и захарта до побеляване и прибавяме киселото мляко и олиото на стайна температура. При непрекъснато разтрошаване слагаме и гриса, портокаловите корички (важно е да са доста тънко настъргани) и смлените лешници.

Накрая пресяваме брашното със бакпулвера непосредствено към сместа и разбъркваме до еднородност с дървена или силиконова шпатула.

Изливаме сместа в намаслена и набрашнена тавичка и печем на 190 градуса 28-30 минути (фурната би трябвало да е загрята предварително).

С съчка за зъби аз върша голям брой дупчици по повърхността на изпечения към този момент сладкиш, по този начин не се виждат, до момента в който с вилица да вземем за пример си личат повече.

Изливаме студения сироп върху горещия сладкиш и оставяме да попие. Не е нужно да чакате цяла нощ или доста часове. До 2 часа сиропът е попил добре и е готово за консумация.

Ако изваждате сладкиша от ледник, оставяйте на стайна температура известно време преди сервиране - ароматите по този начин се усещат по-добре и е по-вкусен.

Гарнирайте със сметана и плодов топинг по желание.

Да ви е сладко!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР