Животът често си прави шеги. Такава е и съвпадението по

...
Животът често си прави шеги. Такава е и съвпадението по
Коментари Харесай

Методологии на конвейер, резултати - друг път

Животът постоянно си прави смешки. Такава е и съвпадението по време на едно решение на Комисията за противопоставяне на корупцията и нелегално добито имущество (КПКОНПИ) и появяването на следващия инструмент на държавното управление в епичната му битка с корупцията. Става дума за решението на комисията да приключи производството си по сигнал за Мария Габриел, че като евродепутат е употребила общинско жилище на незабележим наем. В него се твърди, че месечната наемна цена на жилището е била 400 лв., като по същото време Габриел към този момент е била евродепутат с 30 000 лева месечен приход.

Решението на КПКОНПИ - както и множеството й в последно време - е революционно и като че ли е излязло отдолу под перото на Уди Алън. Може би си спомняте неговата брилянтна илюстрация на парадокса: "Той носеше обувки с висок ток, които, колкото и да е необичайно, го правеха да наподобява по-нисък ". На такива токове комисията е качила и еврокомисарката Мария Габриел. Според нейното решение, членовете на европейския парламент не са лица, заемащи обществена служба по смисъла на Закона за попречване и определяне на спор на ползи, затова в интервала на деяние на контракта за наем Габриел не е заемала обществена служба.

Да оставим други да си блъскат главите над въпроса обществена служба ли е да си евродепутат или не. Междувременно държавното управление пусна за разискване нов план на методология за оценка на корупционния риск. Това е модифициран вид на към този момент разисквания през април. Този път наименованието е много по-дълго, което по никакъв метод не предотвратява неочакваната поява на мощно суицидно предпочитание в четящия го. Преработеният вид е наименуван Методология по член 13, алинея 2 от Наредбата за организацията и реда за осъществяване на инспекция на декларациите и за определяне спор на ползи.

Да внесем малко изясненост. Както е известно, с тази разпоредба се регламентират инспекциите на имотните заявления на чиновниците в изпълнителната власт, държавното управление и политиците. А въпросният член 13 се отнася до случаите, когато е подаден сигнал против представител на държавната и общинска администрация за корупционно нарушаване или спор на ползи по смисъла на Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (ЗПКОНПИ). Както се прецизира в алинея 2 от член 13 в наредбата, текстът се ползва за лицата, за които е открит повишен корупционен риск. Точно за тях се прави инспекция за достоверността на заявените обстоятелства в декларациите за имущество.

Според вносителите изключително значимо в новата методология е, че с нея се регламентират общите условия и редът за идентифициране степента на корупционния риск. Не е ясно какво тъкмо са преработвали създателите, само че новата "творба " повтаря старите парадокси. Например този, че оценка на корупционния риск за дадения чиновник ще прави самата администрация - на изпълнителната власт, административните звена по териториален или функционален принцип, локалната администрация, администрацията на органи, основани със закон, както и на други, посочени в обсега на Наредбата за организацията и реда за осъществяване на инспекция на декларациите и за определяне на спор на ползи. Това е уредено в член 4 (1) от новия план.

Методологията показва и какви ще са знаците, по които съответната администрация ще преценя корупционния риск, един път на три години. Единият е „ Нормативна и вътрешноведомствена уредба “ - т.е. устройствени правилници, вътрешни правила, длъжностни характерности. Вторият знак е наименуван „ Функции и пълномощия “, с коефициент на тежест 0,45. Той се дефинира при инспекции от вътрешни и външни контролни структури, дали в съответното звено се дават административни услуги, прави ли се контролна активност, налагане на насилствени административни ограничения (задължителни предписания), издаване на наказателни постановления и други, изготвят ли се планове на нормативни актове или предоставяне на мнения по използване на законодателството. За този знак е от голяма важност и присъединяване при възлагане на публични поръчки, ръководството, разпореждането или разходването на бюджетни средства и активи или на средства от европейските фондове и стратегии,както и потреблението на информация, чието нерегламентирано разпространяване би основало опция за приемане на полза.

И последният, трети, знак е "Административна среда ", с тежест 0,35, който се дефинира от следните условия: смяна на структурата или състава на чиновниците от структурата; наложени дисциплинарни санкции на служители; влезнали в действие присъди за корупционни закононарушения или актове за открит спор на ползи на чиновници...

Важна е ролята и на КПКОНПИ. В нейните ръце ще е специфичен въпросник- приложение №1 към методологията. Комисията, и единствено тя, ще дефинира размера на точките, които ще се дават за всеки един от отговорите в този въпросник. Тези точки ще бъдат заложени в електронна таблица, в която има логаритъм за пресмятане. Очевидно КПКОНПИ ще точкува по вътрешно разбиране и съвест. И евентуално такива случаи като решението на проблема с Мария Габриел ще се роят.

Най-абсурдното е, че всички условия, знаци и точки, за които се хвалят вносителите на плана, би трябвало от дълго време да са известни на десетките органи, звена, инспекторати, комисии и прочие структури за битка с корупцията. Но щом държавното управление е споделило, че новата методология дава отговор на духа на условията и рекомендациите на Европейската комисия, не ни остава нищо друго, с изключение на да чакаме резултатите от използването й.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР