Живеем във времена на невиждан подем на изкуствения интелект (AI),

...
Живеем във времена на невиждан подем на изкуствения интелект (AI),
Коментари Харесай

AI променя финансовите услуги и начините, по които управляваме парите си

Живеем във времена на невъобразим напредък на изкуствения разсъдък (AI), като съгласно някои анализатори това ще бъде най-важната тематика за софтуерните колоси както през тази година, по този начин и през идващите. Непрекъснато се появяват нови артикули и технологии, основани на изкуствен интелект, и тяхното влияние единствено ще нараства, в това число в света на финансите, показват от CNBC и цитират специалисти, съгласно които:    “Може да очаквате чатбот да ви отговори, когато се опитате да се свържете с банката си онлайн, или когато решите да звъннете по телефона. Но въздействието на изкуствения разсъдък върху финансовия свят и вложенията евентуално ще бъде доста по-широко ”.    " AI по едно и също време трансформира и усъвършенства сегашното на персоналните финанси ", споделя Бони Бюканън, професор по финанси в Университета в Съри, пред CNBC. Според нея технологията към този момент играе роля във всичко - от спестяванията до пенсионното обмисляне, от бюджетирането до кредитната оценка и от застраховането до търговията.    Потребителите постоянно даже не виждат присъединяване на AI, прибавя Сара Коулс, началник на отдела за персонални финанси в Hargreaves Lansdown. " Например банките употребяват AI за следене на разноските и автоматизирано предизвестяват хората, когато те харчат изключително или доближат авансово несъмнено равнище на сметката си. Те могат също по този начин да наблюдават дали разноските са нормални и да предизвестяват потребителите за вероятни случаи на машинация ".   

Но съгласно специалистите това евентуално е единствено началото. 
Банкиране в метавселената   Един от методите, по които Коулс вижда разширението на AI в региона на персоналните финанси, е посредством предложение на по-целенасочена и характерна поддръжка при финансовото обмисляне да вземем за пример.    " AI може да се употребява за възстановяване на насочването на информация, тъй че хората да получават единствено такава, от която имат потребност и когато имат потребност, което покачва шанса те да се ангажират с нея ", споделя тя и прибавя, че това може да помогне на потребителите да създадат по-добър финансов избор.    Кимбърли Дилън, вицепрезидент на AI приложението за финансови услуги Cleo, показва, че могат да се появят и нови принадлежности за ръководство на парите.    “Ще можем да разбираме и бързо да се приспособяваме към метода, по който хората икономисват и харчат пари, след което да модифицираме инструментите към това държание, а също и да преценяме по-добре кои финансови услуги биха били от изгода за даден клиент ", споделя тя пред CNBC.     Бюканън прави още една стъпка напред. " След това, несъмнено, е налице е разрастващата се метавселена. Много банки и снабдители на финансови услуги към този момент откриват наличие в нея ", споделя тя. " В недалечно бъдеще, благодарение на VR/AR устройства, хората биха могли да отидат и в метавселената, с цел да задоволят своите потребности от банкиране, обезпечаване и ръководство на положението. "     Тези промени в ръководството на парите биха могли да създадат финансите по-достъпни и по-приобщаващи и да предпазят клиентите от финансови похищения, безапелационни са специалистите.    Те биха могли и да оказват помощ на банките да виждат, в случай че някои клиенти постоянно задлъжняват или не разполагат с пари, и да им дават препоръки за възстановяване на ситуацията им, преди то да е излязло отвън надзор.    Според Кимбърли Дилън технологиите, основани на изкуствен интелект, могат също по този начин да бъдат употребявани за основаването на персонализирани бюджетни проекти, които да оказват помощ на хората да се измъкнат от разнообразни сериозни обстановки.   

Удобството също играе значима роля, споделя на собствен ред Бюканън: “Чатботовете да вземем за пример постоянно могат да извършват съществени финансови взаимоотношения, а инструментите с изкуствен интелект - да задействат алармени сигнали при подозрения за машинация ”. 
Какво може да се обърка?    Но има и опасности - един от тях е сигурността на данните.     " Големите данни зареждат огромна част от приложенията за персонални финанси с изкуствен интелект, само че има и опасности. Какво ще стане, в случай че персоналните ви финансови данни бъдат откраднати? Подобна сензитивна информация изисква деликатно отношение, с цел да бъде опазена ", споделя още Бюканън.     Финансовата просветеност е друга област, която може да бъде наранена отрицателно, защото съществува риск хората да стартират да разчитат прекомерно доста на тези принадлежности, без да са построили подобаваща просветителна основа.    Това може да бъде рисково, в случай че хората не знаят какво се случва с парите им или употребяват артикули, които не схващат и които по-късно не работят в тяхна изгода.     А разбирането на парите ви е от основно значение, даже и благодарение на изкуствен интелект, защото финансовото състояние на някого постоянно се свежда " до стотици микрорешения, вземани всеки ден ", отбелязва Дилън.   

Това включва и схващане на ролята, която AI играе в актуалните процеси за ръководство на финансови потоци.  
" И финансовата, и цифровата просветеност са нужни умения, които би трябвало да имат потребителите на все по-сложния финансов пазар. Затова в последна сметка хибридният метод може да се окаже най-сигурната тактика ”, обединени са анализаторите и показват в умозаключение, че най-хубавите решения ще включват " автоматизиране на нещата, които могат да бъдат автоматизирани, обезпечаване на човешка поддръжка там, където тя може да добави действителна стойност, и даване на хората на информацията и помощта, от която се нуждаят, с цел да вземат най-хубавите вероятни финансови решения ”. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР