Живеем в технологичен свят, в който все по-рядко пишем на

...
Живеем в технологичен свят, в който все по-рядко пишем на
Коментари Харесай

4 неоспорими ползи от писането на ръка

Живеем в софтуерен свят, в който все по-рядко пишем на ръка, в случай че не се наложи да попълним някой документ, като че ли сме не запомнили по какъв начин се държи химикал или молив, малко даже сме несръчни. Когато пишем на клавиатура използваме повече логическата част на мозъка, страстите остават настрани, все по-трудно ни е да определим в чата дали някое изречение значи наслада или горест. Какво сме изгубили забравяйки ръкописа и каква изгода бихме имали в случай че от време на време си спомняме за това изгубено умеене?

Концентрация
Когато пишем на ръка, използваме и двете полукълба на мозъка си, а включвайки ги по едно и също време сме доста по-концентрирани. Лесно улавяме същината на информацията, в случай че си водим мемоари, до момента в който слушаме да вземем за пример, селектирайки в процеса на писането най-важното от чутото. Писането на ръка има доста общо с рисуването и образното разбиране на информацията, което дава доста по-пълна картина и равнището на схващане се покачва. Родителите са следили по какъв начин дребните им деца се концентрират на най-много, пишейки на техния си език, създавайки нови невронни връзки в мозъка и развивайки фината съгласуваност на крайниците си. Разбира се, същото се отнася и за по-зрели човеци, въпреки и писането на ръка да е станало инстикт, изгодите са същите.

Памет и схващане
Много хора употребяват писането като метод да запомнят огромни размери информация, създавайки „ карта ” за мозъка, като пишат на ръка главните елементи и си рисуват диаграми и схеми. Активирайки и двете полукълба на мозъка, съумяваме да насочим информацията към дълготрайната памет, ясно виждайки всички логичен връзки и детайлности. Често в процеса на учене на непознат език се употребява писането на непознатите думи на ръка, с цел да се форсира запомнянето им.

Креативност
Изразявайки се посредством облици и изписвайки разнообразни думи, покачваме творчеството си и способността на мозъка ни да открива ексцентрични решения за елементарни обстановки и проблеми. Много конспекти на книги, планове, текстове на песни и други са били написани на ръка преди да стигнат до аудиторията си. Някои актьори са употребявали и метода „ автоматизирано ” писане, с цел да стигат до равнища на мозъка си, неподозирани даже за тях самите. Дори когато приказваме по телефона, в случай че наоколо имаме лист хартия и химикал, е доста евентуално да стартираме да си рисуваме или пишем нещо изцяло неумишлено, помагайки си по този метод да се показваме невербално, до момента в който споделяме с човек, който не виждаме сега. Планирането на цели и графици също има доста по-голям триумф, когато се прави ръкописно.

Терапия и емоционалност
В логиката на психиката писането на ръка се употребява при усмиряване на депресивни положения, тревога и разнообразни уплахи. Много от подсъзнателните ни страхове могат да бъдат излекувани и изцяло заличени, в случай че просто ги опишем в едно писмо и след това го унищожим. Писането е доста по-бавен развой, в сравнение с мисленето за нещата и яснотата, която ни дава, има мощно удобен лечебен резултат върху страстите ни. Много хора са следили за себе си по какъв начин се успокояват когато „ излеят ”, пишейки страстите си на хартия и по този начин доста по-лесно съумяват да видят цялостната картина в профил. Дори и да си измисляме на момента писмеността, на която желаеме да се изразим, тялото се освобождава от насъбрания стрес чрез фините придвижвания на ръката и пръстите. Няма значение даже какви думи и букви използваме, тъй като лекуването настава на доста дълбоки равнища просто поради самото деяние.

Писането на ръка ни приближава до нашата човешка природа, обединявайки детайла на мисленето с творчеството и вроденото ни предпочитание за игра. Всичко става по-осъзнато и кристално ясно, когато решим да си „ нарисуваме ” казуса, а решението му като че ли изскача единствено. Пренасяйки част от себе си на белия лист, можем да се забележим в профил, да се следим и да приемем всичките си мощни и слаби страни. А това ще ни помогне доста по-концентрирано и целеустремено да вървим в посоката, която сме избрали за живота си и да изразим себе си пред другите.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР