Живеем в свят, в който след 30 години половината професии

...
Живеем в свят, в който след 30 години половината професии
Коментари Харесай

Елисавета Белобрадова: Най-трудното ще е да развием желание за учене през целия живот у българите

Живеем в свят, в който след 30 години половината специалности ще бъдат разнообразни и ще изчезнат. Поради тази причина е доста значимо българите да стартират да учат през целия живот , само че това предпочитание ще бъде развито мъчно.

Това излиза наяве от обявата на депутата от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ /ПП-ДБ/ Елисавета Белобрадова във Фейсбук, която разяснява данните в отчета на Икономическия и икономически съвет . Публикуваме цялостния текст без редакторска интервенция:

„ Какво се случва със статута на безработните в България, както и на тези, които желаят да се преквалифицират? Според отчета на Икономическия и икономически съвет:

– Над 50% от записаните безработни лица са нискоквалифицирани;
– Близо 50% от 15-годишните демонстрират ниски резултати по четене и математика;
– В България процентът жители на възраст сред 25 и 64 години, които развиват уменията си посредством учене през целия живот, е най-нисък в целия Европейски съюз – 1,6 %.

Най-неприятният извод от отчета е, че: „ …завършилите (професионално образование) не са готови да стартират незабавно осъществяване на трудови задания, тъй като нямат знанията и уменията, изисквани от бизнес промишлеността “.

Измененията в Закона за професионалното обучение и образование са наложителни, както и взаимната работа на Министерството на труда и обществената политика и Министерството на образованието и науката.

Развитието на главните умения би трябвало да става още в учебно заведение, още първоначално, с цел да имат смисъл в един свят, в който след 30 години повече от половината специалности ще бъдат разнообразни и ще изчезнат.

Но на първо място би трябвало да преодолеем проблемите в образованието във връзка с езика и базовите умения по математика. Най-трудното ще е да развием предпочитание за учене цялостен живот.

Форумът бе проведен от Икономическия и обществен съвет взаимно с Комисията по труда, обществената и демографската политика и Комисията по образованието и науката в подтекста на Европейската година на уменията. Участие взеха представители на работодатели, синдикати и цивилен организации. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР