Живеем нормално, просто носим маски - така Йордана Стоянова описва

...
Живеем нормално, просто носим маски - така Йордана Стоянова описва
Коментари Харесай

Българска студентка в Южна Корея разказва защо там почти няма коронавирус

" Живеем обикновено, просто носим маски " - по този начин Йордана Стоянова разказва обстановката в Южна Корея през днешния ден. Азиатската страна записва първия случай на ковид още на 20 януари, а на 1 март броят на новозаразените надвиши 1000. Оттогава обаче разпространяването на вируса е под надзор, а при експлоадирането на нови огнища се реагира незабавно.

Йордана живее в Сеул от две години. Предстои ѝ да приключи " Международни връзки ". Все още не е решила къде ще продължи живота си по-късно.

" Ако си намеря работа тук, ще остана. Сеул е въпреки всичко град с 10-милионно население, който предлага доста благоприятни условия ", споделя тя.
Как го реализират?
Със своите 50 милиона поданици Южна Корея е една от най-гъсто обитаемоте страни в света. Въпреки това в последните седмици новите случаи на Ковид-19 не надминават 200 дневно. Как го реализират?

" Още първоначално бяха въведени доста строги ограничения ", изяснява Йордана. - " Освен това хората дават информация на управляващите. А институциите наблюдават всички жители - кой къде и по кое време е ходил. Проследяването на веригите на заразяване оказа помощ извънредно доста за изолирането на болните ", добавя тя.

Тук незабавно се набива на очи сравнението с Европа, където мнозина не биха се съгласили да дават на управляващите информация за местонахождението си. Йордана регистрира тези културни особености, а за прословутия азиатски колективизъм споделя: " Не е мъчно човек да се напасне, в случай че прояви схващане към една по-различна просвета ".

И други специфики оказват помощ за бързото преодоляване на ковид. Една от тях е дигитализацията.

" Тук се употребява мобилно приложение. Повечето заведения сканират баркода от него и щом бъде открит случай на инфектиран, управляващите могат незабавно да се свържат с теб ", изяснява Йордана.

Питаме я и за маските, тази толкоз противоречива тематика в България.

" Тук всеки е с маска нонстоп. Абсолютно на всички места и през цялото време. Свиква се с това. А и няма да носим тези маски постоянно. Рано или късно пандемията ще отмине. "

Стриктен надзор

Пандемията подложи на тестване един от главните правила на европейската концепция - свободното придвижване. Държавите на Стария континент и до през днешния ден не са единомислещи по кое време и дали въобще да се затварят граници. В Южна Корея подхождат доста по-стриктно: " Всеки, който влиза в страната, наложително остава в 14-дневна карантина ", споделя Йордана.

" Щом кацнеш, непосредствено те водят със специфичен превоз или в обособена за карантина постройка, или в жилището ти. След това би трябвало да се тестваш и всеки ден да си въвеждаш температурата и признаците в особено приложение ", изяснява българската студентка.

Проверката е лесна: посредством GPS на мобилния телефон се следи дали нарушаваш карантината.

" Липсват ми междучовешките връзки в Европа "

Накрая сменяме тематиката и питаме Йордана за живота в Южна Корея оттатък ковид. Какво ѝ липсва?

" Започват да ми липсват същинските взаимоотношения сред хората в Европа. Тук хората са доста отзивчиви, само че не са изцяло откровени. В даден миг решаваш, че някой демонстрира интерес към теб, само че в действителност въобще не е по този начин. Трудно е да схванеш какво в действителност мислят ". Корейците са известни и със своята консервативност, изяснява Йордана: " Тук фамилията е от извънредно значение. В Европа сме по-големи индивидуалисти. И тази независимост от време на време ми липсва ".

А какво би ѝ липсвало от Южна Корея, в случай че реши да се върне назад в Европа?

" Никога не съм се чувствала в по-голяма сигурност , въпреки да съм живяла и в Австрия, която също е безвредна страна. Уредеността, чистотата, достъпът до всевъзможни благоприятни условия за развиване, методът на организация на страната - тези неща сигурно ще ми липсват. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР