Във втората част на мандата си Доналд Тръмп избра стратегия

...
Във втората част на мандата си Доналд Тръмп избра стратегия
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Тръмп ще бъде антиевропейски президент, Байдън ще съживи НАТО

" Във втората част на мандата си Доналд Тръмп избра тактика на основаване и поддръжка на основни сътрудници на Съединени американски щати във всеки район на света ". Това сподели пред политологът доцент Огнян Минчев - учител по политически науки в Софийския университет. По думите му посредством ползите на тези сътрудници Съединените щати разчитат да участват в този район и да пазят ползите си индиректно:

" Ако вземем Европа като типичен сътрудник на Съединени американски щати от края на Втората международна война насам, имаме композиция сред две противоположни трендове. От една страна има изостряне сред Съединените щати и основни европейски страни, като Германия - на икономическа, само че и на стратегическа основа.... От друга страна има номиниране и партньорство с избрани страни, на първо място в Източна Европа, като Полша, Румъния, Прибалтика, Гърция, които са селектирани като основни сътрудници на Вашингтон в източната външна страна на Европа за постигането на стратегическите ползи на Америка и по отношение на Русия, и по отношение на Близкия изток - в частност Турция ".

По думите на политолога Доналд Тръмп ще бъде антиевропейски като президент в възможен собствен втори мандат, а Байдън ще постави старания за възобновяване на Атлантическия съюз като витална и ефикасна система за съдействие сред Европа и Съединени американски щати:

" Цялото политическо завещание на Джо Байдън като политическа персона се вписва на първо място в понятието за атлантизъм.... Друг е въпросът до каква степен възобновяване на тази атлантическа връзка сред Европа и Съединени американски щати в действителност ще докара до дълготрайна смяна в трендовете за относителното евакуиране на Съединени американски щати от хегемонна позиция и заемане на позицията на пръв измежду равни, както и преориентацията на Съединените щати от главната ос - атлантическата, към един нов акцент - съперничеството с надигащия се в Азия змей - Китай ".

Според Огнян Минчев идването на Джо Байдън на власт би довело до някои знакови реставрации в отношението сред Съединени американски щати и Европа, само че те няма да бъдат надълбоко съдържателни.

" Годините след 11 септември 2001-ва доведоха до оттегляне на Америка от нейните стратегически цели, които бяха декларирани в десетилетието на нейната надмощие след края на Студената война през 90-те години.... Новата конструкция на ползите на Съединени американски щати, насочени на първо място към Азия и съперничеството с Китай, към основаването на една нова система от салда в интернационалната политика, която да изисква по-малка инвестиция - както в стратегическо изпитание, по този начин и във финансиране от страна на Съединени американски щати, ще остане господстваща наклонност и при една администрация на Джо Байдън ".

Политологът посочи, че при администрация на Джо Байдън ще има блян към демократична реидеологизация на интернационалните връзки, която ще докара до изостряне на спора с надигащия се консерватизъм или традиционализъм.

Ако победи Тръмп, доцент Минчев предвижда селективно отношение на Съединени американски щати към света, което би довело до логиката на игра на основата на националните ползи на ползите сред сътрудниците - в прагматичен проект.

В предаването " Събота 150 " доцент Минчев разяснява държанието на унгарския министър председател Виктор Орбан, който се разгласи изрично в поддръжка на Доналд Тръмп. Той изясни, че заемането на идеологическа позиция е нещо нетипично и в случай че то се прави, значи, че има доста съществени учредения за това:

" Опитен политик като Орбан не го прави на чисто кардинална основа, а разчита, че и в двата случая - дали при победа на Тръмп, или на Байдън - обозначаването му като водач на консервативното придвижване в Европа ще му донесе избрани бонуси в съдействие или опониране на администрацията във Вашингтон, според от това кой ще завоюва изборите за президент на Съединени американски щати. Идеологическата поляризация, засягаща стратегическите съюзи и геополитическите връзки, е релативно нов феномен, който ние не познаваме след Втората международна война, само че ще се наложи да я отчитаме като фактор във всички наблюдения и разбори нататък ", уточни политологът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР