Жива верига със запалени свещи през буферната зона в Никозия

...
Жива верига със запалени свещи през буферната зона в Никозия
Коментари Харесай

Жива верига днес в Никозия срещу изграждането на турската АЕЦ "Аккую"

Жива верига със запалени свещи през буферната зона в Никозия ще образуват през днешния ден дружно кипърски гърци и кипърски турци. Акцията е в памет на жертвите на " Чернобил " и митинг против построяването на турската атомна централа " Аккую " на брега на Средиземно море.

" След " Чернобил " и " Фукушима " на следващия ден може да е Аккую ”, предизвестяват в взаимната си декларация неправителствени организации, политически партии, цивилен деятели от двете кипърски общности, обединени в антиядрена платформа на острова (No Nuclear Platform).

Те приканват всички кипърци да кажат " не " на построяването и бъдещата работа на първата турска атомна електроцентрала " Аккую ", която сега се строи.

Тя се намира единствено на 90 километра от северното крайбрежие на острова, в мощно земетръсна зона, покрай линията на разлома, показват от кипърската антиядрена платформа. При нейната употреба са застрашени цялото Източно Средиземноморие и Близкият изток, бият паника уредниците на митинга през днешния ден.

Според тях ръководството на нуклеарните боклуци също е проблем, който ще има негативно влияние върху района.

Атомната електроцентрала " Аккую " се построява от съветската държавна корпорация " Росатом ". Първият ѝ енергоблок се възнамерява да влезе в употреба следващата година, само че съгласно информации от интернационалните организации наложените наказания на Русия поради нашествието ѝ в Украйна затрудняват строителството ѝ и е допустима смяна в периодите.

 Домът за съдействие в буферната зона в Никозия, където ще се образува живата верига. Снимка: Бранислава Бобанац
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР