Житните култури представляват семейство едносемеделни растения. По Земята съществуват около

...
Житните култури представляват семейство едносемеделни растения. По Земята съществуват около
Коментари Харесай

Непознатите житни култури

Житните култури съставляват семейство едносемеделни растения. По Земята съществуват към 600 рода с към 10 000 типа. Някои от тях са ни извънредно познати, защото се употребяват за икономически цели. Но с изключение на за пшеницата, ечемика и царевицата, малко от нас знаят за различните им заместители.

Сорго - тревисти растения от семейство Житни. Нарича се още метла, мътлар, татар, метлина и циръ̀к. Този жанр включва над 70 типа растения. Култивираните му типове се употребяват както за храна, по този начин и за зелен и зърнен фураж, силаж, захарен сироп, рандеман на нишесте и произвеждане на метли и алкохол. Той е извънредно желана просвета, защото има скъпи икономически и биологични особености - сорго е високодобивно и сухоустойчиво растение.

 Сорго

Соргото е желана просвета в засушливите региони за Земята, където надминава по рандеман царевицата за зърно, отглеждана без напояване. Продукцията му за година 65 милиона тона, което го подрежда на четвърто място измежду зърнено-житните култури.

Щир – именуван от време на време амарант в Древна Гърция, наименованието му значи „ неугасващото “, неувяхващото цвете. Според някои нации тази житна просвета оказва помощ против любовни страдания. В гръцката митология Амарантът е апетитен като асистент против физически рани, душевни терзания, болежка и всевъзможни други човешки страдания. Смята се, че растението не увяхва, тъй като е магическо. Смята се, че цветето е тъмночервено, с огромни красиви цветове, открива се доста, доста рядко и то единствено на лунна светлина. Казва се още, че единствено човек с доста чиста душа и сърце може да откри амарант, тъй като той е заветен.

 Амарант

Арарут - арарутът е тревисто многогодишно тропическо растение. Неговите корени се употребяват като храна, сгъстител и като добавка в медикаменти. На пазара може да се срещне брашно от него, само че най-често се употребява като смес към други житни разновидности. Добавя се към нишесте, ориз, пшеница, брашно, овес, гипс и креда.

Просо – Просото е по-познато у нас. То се отглежда основно поради зърното му. В другите елементи на света обаче предназначението му е друго. У нас то се употребява основно за храна на продуктивни и декоративни птици. Освен това е обичайна суровина за варене на боза.

В тропичните страни обаче просото е съществена просвета. От него се вършат брашна и тестени произведения за храна на хората. По систематизиране просото заема 5-то място след пшеницата, ориза, царевицата и ечемика, като се засява на съвсем 700 млн. дка.

Лупина – различен тип житна просвета. Семената и се отглеждат най-вече като пролетна просвета. Най-разпространена за развъждане у нас е бялата лупина. Развива се най-добре след зимните култури – пшеница, ечемик.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР