Жителите на София определят като най-големи предимства на града възможностите

...
Жителите на София определят като най-големи предимства на града възможностите
Коментари Харесай

Столичани за София: Доволни сме, че живеем тук, дразнят ни пренаселването и трафика

Жителите на София дефинират като най-големи преимущества на града опциите за културен живот, обучение и работа, метрото и обстоятелството, че е административен център на страната. 



В топ 5 на минусите на столицата са подредени тапите, мръсният въздух, пренаселването, презастрояването и чистотата. 

Това сочат данните от представително социологическо изследване измежду над 2500 столичани, извършено от “Алфа рисърч ”, като част от самодейността “Визия за София ”, чиято цел е да очертае по какъв начин би трябвало да се развива градът до 2050 г. 

Най-разпространеният метод за отопляване измежду семействата в София е Топлоелектрическа централа. Двама от трима интервюирани декларират, че употребяват парно в отоплителния сезон. Всяко пето домакинство (19%) употребява единствено електричество. Общо 15% от семействата употребяват твърдите горива, посочени за един от главните замърсители на въздуха в София – напълно или употребявани в композиция с електричество . Ако трябваше отначало да изберат с какво да се отопляват в зимните месеци, софиянци още веднъж биха избрали главно Топлоелектрическа централа (60%) и електричество (18%). Удовлетвореността от качеството на топлоподаването измежду жителите на столицата е високо – 70% от тях декларират, че са изцяло или частично задоволени от него. Едва 5% са недоволни – най-вече живеещите в квартал Дружба.  Мнозинството от софиянци (56%) заплащат до 800 лв. през целия отоплителен сезон, друга 1/3 – сред 801 и 1500 лв., а 9% от семействата имат разноски за отоплителен сезон над 1500 лева. 



Софиянци прекарват най-често сред 30 минути и 1 час на ден в напредване – 37%. За всеки четвърти това време e от 1 до 2 часа, а за още 22% – до половин час. Най-много време (над 2 часа дневно) в придвижване прекарват към 14% от столичани. Най-много време приблизително дневно в придвижване прекарват живеещите в източните квартали. Най-често употребяваният градски превоз е рейсът (58%), метро употребяват 42%, а в трамваи и тролеи се движат 20-23% от столичани. На един от трима интервюирани не се постанова да се прекачва сред разнообразни транспортни средства при естественото си напредване в града. Значителен дял (40%) го вършат един път, а 28% два или повече пъти.

Мненията на столичани по отношение на това, какво би трябвало да се развива предпочитано в града – пътни артерии или пешеходни пространства, са поляризирани. С лек превес (51% по отношение на 48%) надвива мнението, че това би трябвало да са пътните артерии. Мнозинството от софиянци (68%) считат, че построените велоалеи не са задоволителни и би трябвало да се изградят още, само че не и по метода, по който са били изграждани до в този момент – за двама от трима интервюирани това би трябвало да стане по нов модел.



71% от семействата в София имат автомобил, а най-малко един велосипед има във всяко трето. 73% имат 1 кола, а всяко четвърто - 2. Малцина имат 3 и повече коли - 2%. По 1 колело имат 43%, 2 - 44%, а 3 или повече - 13%.

При оценяването на чистотата в София, данните демонстрират незадоволеност от 71% и положителни настройки на едвам 28% от интервюираните. Едва 16% от столичани споделят, че събират и изхвърлят боклука си разделно постоянно, а на 34% това се случва от време на време. Основополагаща причина за разделното събиране и изхвърляне на боклуци от семействата е съществуването на такива контейнери наоколо до жилищата. Затова не е изненадващо, че 97% от извършващите тази дейност всекидневно и 66% от тези, които го вършат от време на време са с такива контейнери наоколо. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР