Жителите на самопровъзгласилата се Севернокипърска турска република /СКТР/, призната само

...
Жителите на самопровъзгласилата се Севернокипърска турска република /СКТР/, призната само
Коментари Харесай

Кипърските турци гласуват за лидер |

Жителите на самопровъзгласилата се Севернокипърска турска република /СКТР/, приета единствено от Анкара, гласоподават през днешния ден, с цел да изберат собствен водач, три дни след противоречивото отчасти отваряне на Вароша - град-призрак, намиращ се под контрола на турската войска, който е един от знаците на разделянето на средиземноморския остров, съобщи Агенция Франс Прес.

Общо 738 изборни секции отвориха порти в 08.00 часа тази заран и ще бъдат затворени в 18.00 часа.
Близо 200 000 гласоподаватели ще избират сред 11 претенденти, в това число самостоятелния сегашен президент Мустафа Акънджъ и премиера Ерсин Татар от консервативната Партия на националното единение, показва Ройтерс.

Кипър е разграничен от 1974 година, когато северната му част бе окупирана от Турция в отговор на националистически държавен прелом, целящ да причисли острова към Гърция. Последните договаряния под егидата на Организация на обединените нации за повтороно обединяване на острова се провалиха през 2017 година и от този момент няма прогрес по този въпрос.
Акънджъ поддържа обединяването на острова, до момента в който Татар, поддържан от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, се афишира за основаване на две обособени страни.

Ако нито един от претендентите не получи безусловно болшинство от гласовете, ще има втори тур на изборите на 18 октомври.

Народната партия, един от съдружните сътрудници в държавното управление СКТР, напусна тази седмица ръководещата коалиция след оповестението от Татар на частичното отваряне на Вароша.
Външният министър и вицепремиер Кудрет Йозерсай, който е от Народната партия и също е претендент в президентските избори, подаде оставка.

Частичното отваряне на Вароша в четвъртък нанесе спомагателен удар на обтегнатите връзки сред турската част на острова и интернационално приетата Република Кипър. Вароша - тогавашно южно предградие на град Фамагуста, бе изоставено от неговите поданици кипърски гърци и опасано с телена мрежа при турската интервенция на острова през 1974 година

За разлика от останалата окупирана част на острова, Вароша не е заселена с турци, а зоната е следена от турската войска. Решението за частичното отваряне на Вароша беше оповестено на среща на премиера на кипърските турци Ерсин Татар и турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара във вторник. Ердоган съобщи тогава, че Анкара е подготвена да окаже всякаква поддръжка на управляващите на СКТР по този въпрос.
Частичното отваряне е " необратима " стъпка към цялостно отваряне, съобщи Татар на конференция в Анкара тази седмица.

Решението за частичното отваряне на Вароша бе подложено на критика от Акънджъ и от други претенденти в президентската конкуренция, които го възприеха като турска интервенция в изборите, напомня Агенция Франс Прес. Решението бе подложено на критика също от Република Кипър, Европейски Съюз и ООН
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР