Жителите на русенското село Юделник този месец ще отидат два

...
Жителите на русенското село Юделник този месец ще отидат два
Коментари Харесай

В русенското с. Юделник гласуват два пъти този месец

Жителите на русенското село Юделник този месец ще отидат два пъти до изборната секция. Днес гласоподават за парламент. Предстоят им и частични избори за кмет на 23 октомври.

В селото живеят най-вече възрастни хора, за младите няма работа, няма учебно заведение, няма и комфортен превоз до Русе. Въпреки нерешените с години проблеми и умората от следващите избори, хората гласоподават с вярата, че родното им място ще бъде възродено.

800 души имат право да дадат гласа си на изборите, само че множеството са зад граница. След 6 години в чужбина Мерлин Акиф и фамилията ѝ се завърнали в Юделник, с цел да могат децата им да порастват в родното село. Сега продават в магазин за хранителни артикули и печелят, едвам покрият разноските си.

" Като виждам старите хора по какъв начин броят стотинки, с цел да могат да вземат самун и с останалите кремвирши или нещо от този жанр, и от време на време скърбя за избора си, че съм пристигнала още веднъж тук в България. Кубика на дървата е над 200лв., с какво ще се топлят тези хора тази зима? Работа няма, няма развиване за младите. ", споделя Мерлин Акиф.

Въпреки че има къща в Юделник, Марияна Драганова не живее там, тъй като не може да съблюдава работното си време в русенската болница, което стартира в 6 сутринта.

" Тъй като първият рейс от Юделник е в 7 без 15, аз до момента в който отида на работа, става 8 часа. Последният рейс е 5,15. А да не приказваме за събота и неделя, няма ги никакви. Аз в събота давам нощни. ", споделя тя.

Хората са недоволни и от инфраструктурата, която е била некачествено възобновена след подмяната на водопровода преди две години.

" Много тиня има. Само основния път е прекрасен. Другите улици са некачествени. ", недоволна е Айтен Сюлейманова.

От бъдещите народни представители чакат умно ръководство за справяне с икономическата рецесия.

" Държавата би трябвало да се намеси и да подкрепя, освен с финансиране, дребния, частния бизнес, тя би трябвало да спомага за изваждане на нови пазари. ", споделя Красимир Дончев.

" Да има повече работни места, да се върнат хората от чужбина. ", надява се Айтен Ибрямова.

А фактът, че изборът им за кмет е предупреден поради единствения претендент, не ги тормози.

" Понеже е единствено за една година, не желаят други хора да се кандидатират. ", изяснява си Мерлин Акиф.

И въпреки да знаят, че проблемите им няма да бъдат решени скоро, въпреки всичко ще пуснат своя глас за следващ път.

" Гласуването е не желателно, а наложително, тъй като глас национален - глас Божи. ", убеден е Красимир Дончев.

Венета Николова/ Владимир Савчев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР