Жителите на предвидените за изселване Бели бряг и Трояново построиха

...
Жителите на предвидените за изселване Бели бряг и Трояново построиха
Коментари Харесай

Изселените от Бели бряг и Трояново построиха къща от кашони пред Министерски съвет

Жителите на плануваните за изселване Бели бряг и Трояново построиха алегорична къща от кашони и внесоха своите претенции в Министерски съвет. Това се случи в символ на митинг, че заради разширението на рудниците за въглища на Мини Марица-изток, те би трябвало да изоставен домовете си против компенсации, които го обричат на бедност. Датата беше определена неслучайно — ден след Международния ден на човешките права. За страдание, не съумяха да се срещнат с нито един министър.

Когато на 1 февруари излязоха пред Народното събрание, те бяха уверени от не един и двама депутати, че ще спомагат за намиране на решение. Близо 10 месеца по-късно, вместо решение, предстои Коледа в неизвестното за жителите на двете села. Поканата за среща към министър Теменужка Петкова към момента не е призната от министъра. На първия ден от новата 2020 година се чака да стартира процедурата по наложително отчуждаване на парцели в село Бели бряг, което би трябвало да бъде заличено до 2023 година.

В същото време казусът с компенсациите е надалеч от решението си. След години буксуващи договаряния с мините, досега притежателите получават оценка на парцелите си към равнището за пазарната в района, само че продажбата на земя е по цени от от 2007г., а средствата за трайни насаждения са неактуализирани от 2003-та година насам.

Отделно, няма явен обществен пакет и какво в допълнение подкрепяне ще получат хората при преместването си, в случай че одобряват финансовите оферти на мините. По всичко наподобява, че те сами би трябвало да платят икономическата, обществена и психическа цена за разширението на рудника. 
Дългогодишната игра на нерви за по-добро обезщетение не е понесла на всички и доста притежатели се отхвърлят, приемайки каквото им се предложи. 
Семействата, които са останали обаче, не желаят да се отхвърлят. Те дефинират, че резултатът от един обективен развой на обезщетение би трябвало да им разреши да могат да си обезпечат виталния стандарт, за който са се блъскали и градили цялостен живот.

За да бъдат обезщетени заслужено фамилиите в село Бели бряг, е нужен бюджет в порядъка на 3-4 млн. Лева. Това е пренебрежимо дребна сума на фона на всички милиарди, които изтичат в българската енергетика и сума, която би коствала елементи от стотинката от сметката за ток. За да бъдат обезщетени съответно тези хора и да не бъдат принудени те – елементарни жители – да понасят съразмерно най-големия товар в обезпечаването сякаш на националната енергийна сигурност. 

Министерски съвет може да направи доста неща за Бели бряг. Ето няколко образеца:

1. Министрите могат да се срещнат от близко с проблема на изселваното село.

2. Министрите могат да спомагат за среща сред жителите на Бели бряг и министър Теменужка Петкова.

3. Министерски съвет може да гласоподава смяна на наредбата за отплата от загуба на продукция от трайни насаждения при наложително отчуждаване – същата би трябвало да може да се самоактуализира с смяната на пазарните цени. Към момента последно е променяна првез 2003г.

4. Министерски съвет може да спомага Мини Марица изток да трансформират цените, по които лимитират изкупната цена на земеделска земя. Изкупната цена е лимитирана с решение на борда на ММИ по равнища от 2007г.

5. Министерски съвет може да вземе решение за присъединяване на България в Платформата за обективен преход, с цел да има повече стопански други възможности за подвластните от въглища райони.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР