Жителите на пазарджишкото село Синитово започнаха подписка с искане на

...
Жителите на пазарджишкото село Синитово започнаха подписка с искане на
Коментари Харесай

Жителите на Синитово с подписка за промяна в Закона за референдумите

Жителите на пазарджишкото село Синитово започнаха подписка с искане на бъде изменен Законът за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление , защото по в този момент настоящите правила, всяка една общинска администрация може умишлено да обезсмисли всеки опит за референдум, стига да има интерес от това. 

Конкретният мотив са двата провалени референдума в Синитово против построяването на хранилище за промишлени боклуци . И в двата случая съдът разгласи резултатите от гласуването за нелегитимни поради административни пропуски при самата организация на гласуването.

В рамките на три години, жителите на Синитово организираха два референдума, на които изрично обявиха, че не желаят в землището им да се построи хранилище за промишлени боклуци. И в двата случая напъните им се оказаха напразни поради неспазени административни процедури от страна на Общината, която по закон е длъжна да провежда самото гласоподаване. 

Преди седмица, след обжалване на вложителя,  Пазарджишкият административен съд откри, че и при второто обществено допитване - през декември предходната година, са нарушени периодите за пропаганда и за назначението на членовете в секциите за гласоподаване. Според Костадин Деянов, представител на Инициативния комитет, това е бойкот от страна на Общината , защото тя има интерес от реализирането на капиталовото желание за построяването на хранилище за промишлени боклуци.

Срещу жителите на Синитово се е изправила цялата държавна машина , счита Иван Стоянов.  

Според Костадин Деянов, който е и специалист по устойчивото ръководство на отпадъците, депото за промишлени боклуци ще токсини освен Синитово, само че и близките села

Жителите на селото желаят оставката на шефа на районната екоинспекция .

Очаква се до седмица Върховният административен съд да удостовери решението на пазарджишките магистрати за нелегитимността на референдума , защото нарушаванията са императивни и не подлежат на пояснение. След окончателното съдебно решение, компанията вложител към този момент е в правото си да стартира построяването на депото за промишлени боклуци. След провалените референдуми и изчерпването на законовите благоприятни условия, жителите на Синитово ще бранят територията си със живи вериги
Репортаж на Невена Петрова в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР