Жителите на пазарджишкото село Радилово стартират кампания за набиране на

...
Жителите на пазарджишкото село Радилово стартират кампания за набиране на
Коментари Харесай

Църквата в пазарджишкото село Радилово се нуждае от ремонт

Жителите на пазарджишкото село Радилово започват акция за набиране на средства за възобновяване на църквата в селото. 200-годишният храм " Свети Теодор Тирон " е измежду най-старите настоящи православни църкви в региона.

Радилово, Пещера

Църквата е трикорабна базилика и е издигната и осветена през 1818 година. Жителите на селото сложили и паметна плоча за издигането ѝ на мястото на остарелия дървен храм. По време на Априлското въстание новата сграда била опожарена, само че защото била построена напълно от камък, постройката се запазила.

Въпреки че църквата е горяла, към момента стои знакът, който са оставили нейните строители. След Освобождението жителите на Радилово бързо възстановили храма. Дори доизградили притворно помещение, с цел да могат се събират всички искащи да посещават службите.
Петър Караджов: " Горната черква е издигната през 1883 година. Тогава е осветена от Пловдивския митрополит Панарет дружно с възобновената долна черква и тя е известна повече като женската черква и носи името на света великомъченица Неделя. "
През 1883 година в храма сложили нов иконостас, с икони основани от зографи от самоковската школа.
Благой Харизанов – кмет на село Радилово: " Надяваме се благодарение на институциите и с дарителската акция, която желаеме да създадем, да съберем нужните средства за ремонта на долната черква и да я възстановим. "
Вече е направен и проект за ремонта на 200-годишната черква " Свети Теодор Тирон ". Според изчисленията на експерти са нужни най-малко 60 хиляди лв., с цел да се върне блясъка на каменния храм, който е монумент на културата от локално значение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР