Жителите на пазарджишкото село Калугерово са приютили литовка, която по

...
Жителите на пазарджишкото село Калугерово са приютили литовка, която по
Коментари Харесай

Окървавена чужденка слезе от АМ "Тракия" и се добра до първото село по пътя й, а там...

Жителите на пазарджишкото село Калугерово са приютили литовка, която по неведоми аргументи е пристигнала от автомагистрала "Тракия “. За историята описаха пред Илиян Кузманов, ръководител на фондация " Арт Ангел “ и кметът на селото Ангел Божилов.

„ Беше без пари, без телефон, с окървавени ръце. Жената имала персонални документи, само че всичко друго й липсвало. Обикаляла е доста страни, приказва съвършено британски и съветски, по народност е литовка и се споделя Мария. Но Коледа наближава, та даже и пандемична, в която сякаш всички би трябвало да са отчуждени, само че не и в Калугерово.

Там всичко най- положително, което се таи в нас, проговаря, споделя Илиян. Хора от селото по всякакъв начин се пробват да оказват помощ на дамата. Носят й одеяла, дават й храна, отварят си къщите за нея. „ Това, което видях през последната седмица е нещото, което бих желал да видя на всички места към мен, същинският български дух- добър, гостолюбив, широкоскроен, които постоянно е живял в положителни връзки с хората от други вяри и би свалил даже ризата от гърба си за този в потребност.



Той благодари на кмета на община Лесичово Серьожа Лазаров, на игумена на манастира „ Св.Николай “ в Калугерово и на послушника Петко, на кмета на селото Ангел Божилов и на окръжния прокурор на Пазарджик Васил Малинов, които помогнали на мюсюлманката.

На Мария от Литва е предоставено място, където да нощува, дали са й телефон и може да употребява интернет, облечена е с топли облекла, събрали са й пари, с които да й оказват помощ, с цел да живее. Илиян добавя, че посредством фондацията „ Арт Ангел “ са й обезпечили психолог от Пловдив с дълготраен стаж с лишени от независимост, да организира диалози с нея, с цел да откри моментното й положение.

"В момента осъществяваме план взаимно с Министерството на правораздаването и Фондация Анимус, като част от него ще се опита да реши проблемите на тъкмо подобен вид дами, откакто са минали през Кризисен Център и макар че институциите към този момент не могат да им подадат ръка, те очевидно имат потребност от помощ.
Това е моралната алтернатива, по кое време оказваме помощ, аз считам че помощта би трябвало да е постоянно когато можем, даже другата страна да не може и да желае да я изиска. Това, което ние се опитваме да създадем, е да предоставим на такива дами преходни жилища (нещо сходно на безвъзмезден хостел), както и микро финансиране и менторинг, с цел да стартират собствен личен дребен бизнес. Защото човек претърпял огромен стрес, му би трябвало независимост и самостоятелност ", споделя в умозаключение Илиян Кузманов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР