Жителите на крайдунавския град за първи път бяха предупредени по

...
Жителите на крайдунавския град за първи път бяха предупредени по
Коментари Харесай

Предупреждението, събудило русенци, не е изпратено от нито една институция в страната

Жителите на крайдунавския град за първи път бяха предизвестени по телефоните си за земетресение секунди преди да го усетят

Земетресение с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер бе записано в 6:50 ч. в Румъния. Трусът беше усетен в редица обитаеми места в Североизточна България, в това число и в Русе. Жителите на крайдунавския град обаче за първи път бяха предизвестени по телефоните си за земетресението секунди преди да го усетят.

Много русенци споделят, че са били събудени от друг сигнал на телефона си рано сутринта, преди да усетят труса.

" Тази заран бях сюрпризиран от телефона, който малко преди самото земетресение ми даде СМС, че ще има по-късно земетресение. Беше 7 без 10, значи към 30 сек. преди този момент ми звънна телефона. За първи път и бях прелестно сюрпризиран ", сподели пред Светлозар Петров.

" Честно казано много се изненадах. Приложението на самия телефон ми изписа известие да си обуя обувките, да ревизира газта, тъй като има земетресение - 5 цяло и нещо, пишеше, по Рихтер ", описа Павлина Иванова.

" Внучката ми незабавно пристигна с приложение на телефона и ми сподели: Бабо, земетресение ще има или има. Но не сме го усетили. На 4-ия етаж съм ".

Оказва се, че предизвестието не се изпраща от нито една институция в страната, а посредством операционната система на някои от мобилните телефони. IT експертът Мартин Панайотов изяснява, че доста консуматори са дали единодушието си да бъде локализирано местонахождението им и откакто системата засече земетресение в региона, изпраща сигнал.

" Това е част от софтуерните колоси да оказват помощ на потребителите за тяхната сигурност, като една добавена стойност, тъй като те по този начин или другояче имат тази информация разполагаем и могат доста елементарно да основат подобен вид услуги и да оказват помощ на хората ", изясни Мартин Панайотов – IT експерт.

Все още няма технология, която да планува земетресенията, само че въпреки всичко хората към този момент могат да получават предизвестие въпреки и секунди преди труса.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР