Жителите на Катуница ще могат вече да запалят свещичка и

...
Жителите на Катуница ще могат вече да запалят свещичка и
Коментари Харесай

Италианец вдигна храм в памет Ангел и Павел, загинали в размириците в Катуница /снимки/

Жителите на Катуница ще могат към този момент да възпламенят свещичка и да се помолят за душите на Ангел Петров и Павел Толев в православния параклис “Св. архангел Михаил ”, който беше повдигнат в тяхна памет от италианеца Микеле Санторели. Двете момчета - на 17 и 19 година тогава, починаха преди 11 години в размириците, избухнали против своеволията на семейството на Цар Киро
Тържественото разкриване ще бъде в събота, 12 ноември, в 11 ч. Церемонията ще води персонално пловдивският митрополит Николай.
Местните хора, които мъчно се отърсиха от преживения призрачен сън, останаха трогнати от жеста на един чужденец, който даде образец за човечност и съпричастност. На откриването ще участват роднините на Павел и Ангел, представители на община Садово, на държавни институции, локални поданици. Ще бъде раздаден и курбан за здраве.
“Моята цел е с построяването на параклиса, с изключение на да почетем паметта на Ангел и Павел, и да обединим народа. Да доближим хората до християнската религия, която учи всички нас на добродетели. Няма какво да крием - доста младежи се отдалечиха от църквата. Много се надявам този параклис да помогне да ги приобщим ”, сподели Санторели.
Самият той от 30 години e в Катуница, където развива сполучлив бизнес. Познавал доста добре двете починали момчета, бил другар с тях. Смята, че по-съществено е в този момент да мислим за бъдещето на децата, без да забравяме какво се е случило.
“Аз съм католик и почитам всички религии. Удовлетворен съм, че православната черква реагира позитивно на концепцията ми. За да има гражданско общество, хората би трябвало да взаимодействат с всички институции, включително и с църквата ”, разяснява Микеле. 
Изпитва надълбоко състрадание към фамилиите. “Мъката на родителите е огромна и в никакъв случай няма да отшуми, тъй като няма по-тежко от загубата на дете. Трудно е да се приказва за това, само че ние всички ще си спомняме за тях ”, разяснява италианският предприемач. 
Изграждането на параклиса почнало преди година и половина. Инициативата на Санторели незабавно намерила поддръжка от локалните поданици - помогнали с набирането на средства.
“Хората в Катуница останаха трогнати от жеста на  г-н Санторели.  Той  е един от нас, съпричастен и към проблемите ни ”, сподели кметът Красимир Юруков.
Италианецът съвсем не пропуща ден, в който да не види по какъв начин върви строителството, дали служащите имат проблеми и от какво се нуждаят.
Сградата е огромна и красива, с доста икони, среща се директно до паметника на Павел и Ангел
Микеле Санторели идва в България през 1991 година дружно с братята си Роберто и Джовани. Семейството им е  от Неапол и има обичаи в земеделието.
“Купуваме и преработваме плодове, а продукцията изнасяме за Италия, Испания и други страни от Европа. Стартирахме с череши, по-късно разширихме асортимента си ”, споделя Микеле. Вярва, че ще продължат да работят тук.  В нито един миг не съжалява за решението си да влага у нас.
“Хората в  Катуница ни одобриха, отнасят се добре към нас, те са топли като жителите на Южна Италия. Ние отговаряме със същото. В нашата фабрика непрекъснато работят 250 души. Не знам дали сме най-големият шеф в Катуница, само че считам, че хората са удовлетворени ”, споделя Микеле.
“В селото имаме учебно заведение до седми клас и детска градина. Регистрирали сме две сдружения - събираме се всеки месец, с цел да дискутираме проблемите с децата и да ги решаваме.  Обстановката при нас е спокойна. Работа има за всеки, стига да желае да се труди ”, твърди кметът.
Много младежи са се върнали от чужбина и още веднъж живеят тук. Пловдивчани също си купуват парцели в селото.
“Хората споделят, че болката отшумява с годините, само че не е по този начин. Всичко, обвързвано с децата, боли. И в този момент, когато отида на гробищата, сърцето ми се свива. Искахме санкции за отговорните за гибелта на нашите деца, не съм сигурна обаче, че са ги получили ”, показа Райна Толева, майка на  Павел Толев.
Надява се повече в никакъв случай да няма починали деца и опечалени родители. Не крие, че постоянно ѝ е доста мъчно, когато приказва за сина си. Искрено е признателна за  жеста на Микеле Санторели.
Бащата на Ангел – Атанас Петров, също е надълбоко благодарен на италианеца.
“Такава тъга не може да бъде преодоляна. Не поисквам на никого  да я изживее. С всяка минала година става все по-тежко. Остаряваме без децата си. Дано нашето общество се стресне ”, сподели Атанас Петров.
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР