Жителите на Беломорски и Остромила със собствени средства се опитват

...
Жителите на Беломорски и Остромила със собствени средства се опитват
Коментари Харесай

Черни пътища, прах и кал във VIP кварталите „Беломорски и „...

Жителите на " Беломорски " и " Остромила " със лични средства се пробват да изградят инфраструктурата, с цел да имат вода, канал, ток и най-малко някакъв метод за прекосяване. За 30-те години на демокрацията в тези два квартала, наречени VIP, са издигнати цифром и словом две нови основни улици с асфалт и подземни връзки - „ Беломорска”, само че до половината, и „ Остромила”, които служат за директна връзка с ул. " Димитър Талев " и Коматевско шосе.

Към новите жилищни комплекси и къщи, доста от които наподобяват на покои, може да се стигне единствено по черни пътища, в прахуляк и тиня. В общинския бюджет няма задоволително средства, споделя кметът на регион „ Южен” Костадин Язов.

За страдание,

за тази година в бюджета не са планувани пътни обекти в двата квартала,

удостоверява и зам.-кметът по строителство на Община Пловдив Пламен Райчев.

От бул. „ Александър Стамболийски” към центъра на " Беломорски " /обръщалото на автобусите/ води самоделно прокаран преди време път. За куриоз - към 200 метра от него, до жп линията, която от години не се употребява, са асфалтирани с парите на вложителите, построили огромни кооперации. След релсите, затрупани с няколко дебели пласта прахуляк, сред хубавите нови къщи и градини се вие черен път, посипан с дълбоки ями.

Хората от Беломорски, изгубили в годините вяра да имат естествена улица, събират пари за ремонт. „ Обадиха ми се с предложение да оказват помощ с тези средства с вярата, че Общината ще влага в създаване на пътя. Единственото, което мога да обещая, е, че след 5 юли ще им осигуря 3-4 камиона фрезован асфалт, а те да доплатят за останалата работа”, изяснява Костадин Язов.

За същинска улица би трябвало да се прави план с цялостна подземна инфраструктура, улично осветяване, тротоари. Такъв обаче няма. Хората описват, че по проекта за тази зона поради бъдещия път се лишават по три метра от частните парцели, които попадат в регулацията.

В.З.: Каквото желае Общината, ще го създадем, стига да можем да се придвижваме обикновено,

реагира Люба Шаранова, пенсионирана учителка. Идва в " Беломорски " да наглежда ранчо и до бул. „ Александър Стамболийски” върви пеш, потъвайки в облаци прахуляк. Описва, че нееднократно притежателите са запълвали дупките със свои пари, само че камионите, които обслужват новите градежи, разрушават нестабилната настилка.

Това не е единственият проблем. Цветанка Георгиева, която има магазин в квартала, демонстрира цялостен топ с копия на документи - тъжби и молби за асфалтиране на основната на " Беломорски " - от обръщалото до " Кукленско шосе ". Отговорите от кметството и Общината на подписката от 72-ма притежатели на парцели са познати до болежка в квартала - няма пари.

И по този начин продължава с години, от мандат на мандат, без никакъв резултат, обобщава дамата. След обръщалото, където свършва асфалтът, основната улицата е осеяна с ями. Когато вали дъжд, до обръщалото се образува езеро.

Новите жители на " Остромила " пък живеят при още по-абсурдни условия. Заради неналичието на пътна инфраструктура в местността Бозлюк

В.З.: хората се трансферират с коли през насипа над жп линията,

с цел да стигнат до домовете си или да отидат на работа. За пътна връзка служат четири отбивки към квартала от ул. " Поручик Въльо Стефов " - пресечка на бул. " Александър Стамболийски ".

Ако вали, през насипа няма по какъв начин да минеш, а различен път няма, споделя Димитър Тончев, построил нова къща в тази околност. От основната улица на „ Остромила” е невероятно да влезеш с автомобил, без риск да го разбиеш, тъй като равнището <210> е по-ниско от черния път, който води към къщите и какъвто няма даже и в затънтените села.

Собствениците на къщите са събрали пари и сами са прокарали канал, тръбопровод, електричество. Направили са и път, въпреки и на трошляк, пред своите парцели. Отскоро против тях стартира градеж на огромна кооперация. Според притежателите камионите ще разрушат настилката. На градежа няма осведомителна табела, пътят не се оросява и след всяка кола се вият гъсти облаци, видя репортерският екип.

Димитър Тончев:

Къщите ни са признати с Акт 16, плащаме си постоянно налозите и такса боклук, на наши разходи сме прекарали тръбопровод и канал и сме ги дарили на ВиК. Пътят, който отново ние сме създали, не е асфалтиран, към къщите ни няма достъп, с изключение на през жп линията, вечер е тюрма. В допълнение към тази картина към градежа на огромна кооперация вървят бетонпомпи и камиони, разрушават пътя и подвигат прахуляк. Учудваме се, че никой не обръща внимание.

Пламен Райчев, зам.-кмет в Община Пловдив: Допуснаха огромна неточност в годините



Голяма неточност е позволена във времето, тъй като години наред от Общината са издавали строителни позволения, без да е направена инфраструктура. С смяната в Закон за устройство на територията от предходната година вложителите са длъжни да я вършат, в случай че това условие не отпадне.

В бюджета на Община Пловдив за 2021 година не са планувани средства за нови пътища в " Остромила " и " Беломорски ", въпреки че хората, построили къщи в тези квартали, са били наясно какво купуват.

Според Подробен устройствен план на квартал " Беломорски " е очакван път до бул. „ Александър Стамболийски “ и се надявам, че в околните години той ще може да се осъществя. Това, че вложителите са асфалтирали сектор пред своите кооперации, не взема решение казуса.

С цел да набавим повече средства в бюджета за пътното строителство, през предходната година завишихме таксите за издаване на строителни позволения. Но парите отново са незадоволителни, тъй като новите комплекси се строят с доста бурни темпове.

Костадин Язов, кмет на регион " Южен ": Строителите са длъжни да оросяват пътя



Строителите са задължени да съблюдават наредбата и да оросяват пътя, с цел да не се подвига прахуляк. Ще изпратя инспекция и в случай че се открият нарушавания, ще бъдат глобени.

Проблемът е, че всеобщо хората желаят да купят нещо по-евтино, постоянно - морава в крайните квартали да вземем за пример, в тази ситуация - в " Остромила ", а след това се оплакват, че нямат инфраструктура. Но ние няма от кое място да вземем пари, с цел да построим тръбопровод, канализация, да прекараме ток, пътища и улично осветяване в тези квартали, в случай че средства не стигат даже за поддръжка на всички съществуващи улици и тротоари.

Да не забравяме, че плащаме приблизително 200 лв. налог МПС. За 500 метра улица с бордюри и тротоари са нужни най-малко 270 000 лв.. Колко години би трябвало да минат, с цел да се изплати с този налог въпросната улица?

Асфалтираният сектор пред новите жилищни здания в " Беломорски " не дава отговор на нормите. Направен е с по-малки параметри и с по-малък канал, въпреки че са го строили по утвърден план.

Снимки Франк Воща

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР